Despre Austria stim cu totii ca este una dintre cele mai frumoase tari din lumea intreaga. Acest lucru este valabil atat din punctul de vedere al palatelor somptuoase care ni se infatiseaza in fata ochilor atunci cand vizitam aceasta minunata tara, dar si din punct de vedere gastronomic.
Austria beneficiaza de cei mai iscusiti bucatari, toti pregatiti la scoli de rang inalt si tocmai de aceea locuitorii au extrem de multe retete traditionale atat pentru felurile principale ale mesei cat si la deserturi. Cu traditii culinare vechi de sute de ani, principalele dulciuri consumate de catre austrieci sunt –
Linzertorte, un tort cu aspect fenomenal
Austriecii stau cel mai bine la capitolul torturi. De fapt, despre ei se spune ca au fost primii care au inventat acest desert. Linzertorte nu se prezinta sub forma clasica a unui tort, ci mai degraba a unei tarte. Despre aceasta tarta se spune ca ar fi cea mai veche prajitura austriaca, cu traditie de sute de ani in urma. Tarta ne pune in fata ochilor un aluat destul de sfaramicios, fiind umpluta cu gem de fructe in exces si cu cat mai multe migdale. Acest aluat sfaramicios are si el rolul lui si anume acela de a crea o forma paralela de linii, astfel incat gemul de fructe sa nu se verse din prajitura. In unele zone din Austria migdalele pot fi inlocuite cu nuci macinate si acestea tot intr-o cantitate considerabila.
Strudelul cu mere
Austriecii sunt cei care au inventat strudelul cu mere. Este drept ca la ei strudelul cu mere poarta denumirea de – Apfelstrudel insa gustul si aspectul este perfect identic cu strudelul clasic de mere consumat de romani. Strudelul clasic de mere austriac a fost inventat pe la mijlocul secolului al 17-lea mai exact in anul 1624, abia in secolul al 18-lea castigandu-si popularitatea si in regiunile din Europa. Denumirea de strudel vine de la cuvantul – vartej, asociat formei pe care o poarta acest produs de cofetarie – patiserie. Toti am mancat macar o data strudel cu mere astfel incat nu este nevoie sa ne indoim de gustul lui absolut delicios.
Clatite austriece sfaramitate
Austriecii dintotdeauna au fost unici din punct de vedere culinar atat ca si gust cat si ca aspect. Tocmai de aceea nu ne putem astepta ca bucatarii iscusiti austrieci sa ne puna in fata niste clatite simple la fel cum se fac la noi. Din contra, clatitele traditionale austriece se prezinta sub o forma total diferita fata de clatitele noastre simple si poarta denumirea de – Kaiserschmarrn. In plus, aceste clatite sunt foarte bine caramelizate si se consuma doar cu un gem dens de prune. Kaiserschmarrn sunt clatite unice in felul lor datorita faptului ca ele pot fi consumate si ca fel principal alaturi de alte ingrediente.
Lista de delicii culinare din punctul de vedere al deserturilor austrieci este extrem de mare, toate retetele avand o traditie in spate de sute de ani, austriecii fiind gurmanzi din nastere si apreciind doar deserturile de calitate, retetele reinventate nefiind atat de practicate in aceasta tara.