In fiecare zi suntem tentati de dulciuri rafinate pline de zahar si alte ingrediente nu tocmai sanatoase pentru organism. Cu urmatoarele exemple de retete de dulciuri dietetice poti manca ceva dulce si proaspat , fara sa consumi o cantitate mare de zahar .
Mousse de ciocolata dietetic
Ingrediente:
cacao
260g frisca lichida neindulcita
6 linguri sirop de ciocolata fara zahar
2 linguri cacao neindulcita
1 pliculet gelatina
240ml apa rece
Preparare:
Pune apa intr-o oala mica si presara gelatina in ea. Lasa sa stea asa timp de 1 minut.
Pune oala pe foc mic si incalzeste apa timp de 3 minute, amestecand continuu pana cand gelatina se dizolva. Ia de pe foc si lasa amestecul sa se raceasca.
Pune cacaua cernuta si siropul de ciocolata in amestecul cu gelatina si amesteca bine pana cand se incorporeaza.
Bate frisca si incorporeaza-o in amestecul cu cacao. Imparte compozitia in 6 recipiente, acopera-le si pune-le la frigider cel putin 2 ore pana cand se intareste mousse-ul.
Cheesecake cu banane, fara coacere
Ingredientul principal sunt bananele, fructe suficient de dulci incat sa suplineasca rolul zaharului in reteta.
Daca totusi preferi un dulce mai dulce, poti adauga una, maximum 2 linguri de zahar.
Blat:
250 g biscuiti dietetici
100 g unt
Crema:
450 g crema de branza
3-4 banane coapte
250 ml smantana pentru frisca
zeama de la o lamaie
1-2 linguri zahar pudra (optional)
Ornat:
o banana mai cruda
100 ml smantana pentru frisca
1-2 linguri zahar
Preparare:
Piseaza biscuitii marunt in robotul de bucatarie si amesteca-i cu untul topit. Preseaza compozitia obtinuta intr-o tava de tort cu pereti detasabili. Da tava la frigider pentru 30 de minute.
Bate crema de branza cu bananele zdrobite, apoi adauga 250 ml smantana pentru frisca ,batuta ca pentru ornat in prealabil, si 1 lingura zeama de lamaie.Mai adauga zahar daca crezi ca este necesar, insa adesea bananele sunt suficient de dulci.
Pune compozitia obtinuta in tava si da-o la frigider acoperita pentru alte 3-4 ore. Serveste cheesecake-ul ornat cu frisca si decoreaza-l cu felii de banana, apoi pudreaza-l cu cacao.
Fursecurile din 3 ingrediente
Aceste sunt atat de sanatoase, ca sunt bune si la micul dejun, nu doar ca desert.
Ingrediente:
1 banana foarte coapta
100 g fulgi de ovaz
2 linguri stafide
Preparare:
Piseaza banana si amestec-o cu celelalte 2 ingrediente.
Formeaza fursecurile sanatoase cu lingura pe o tava tapetata cu foaie de copt si da tava la cuptor pentru 20 de minute.
Truc:daca vrei ca fursecurile sa fie mai fine, foloseste fulgi de ovaz maruntiti mult mai fin.
Piersici coapte si umplute cu migdale
Ingrediente:
40g indulcitor
120g migdale crude tocate
1 albus
1 lingurita brandy
2 lingurite extract migdale
6 biscuiti amaretti
5 caise confiate
5 piersici coapte ,dar ferme
Preparare:
Incinge cuptorul la 170-180C.
Blanseaza in apa clocotind 4 dintre piersici taiate in doua, timp de 2 minute, pana cand se inmoaie putin. Scoate-le pe servetele de hartie sa se scurga. Apoi aseaza-le intr-un vas pentru copt.
Pregateste umplutura din piersica ramasa tocata in cubulete mici. Adauga caisele uscate taiate marunt, biscutiii faramitati, extractul de migdale, brandy-ul si albusul. Amesteca-le bine.
Incinge o tigaie la foc mare si pune migdalele tocate la rumenit. Pune-le apoi peste amestecul pregatit mai devreme.
Pune cu o lingura din aceasta umplutura in fiecare din jumatatile de piersica. Presara deasupra indulcitor si acopera cu folie de aluminiu. Coace piersicile timp de 25 de minute pana se inmoaie.
Indeparteaza folia si ridica temperatura la 200C. Mai lasa piersicile in cuptor inca 5 minute.
Fursecuri
Ingrediente:
1 albus de ou
80 g zahar
100 g alune de padure
un praf de sare
Preparare:
Coace alunele la 180° cam 15 minute, raspandite pe o tava, pana cand li se desprinde usor coaja si devin aurii.
Scoate alunele din cuptor, iar cand se racesc putin decojeste-le cu mana.
Lasa-le sa se raceasca complet, apoi macina-le in robotul de bucatarie sau in rasnita.
Preincalzeste cuptorul la 150 gc si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
Bate albusul de ou cu praful de sare intr-un castron, pana ce se intareste.
Folosind o spatula, amesteca delicat zaharul si alunele de padure.
Cu ajutorul a doua linguri, formeaza fursecurile cu alune de padure in tava, impingand cu una din linguri aluatul din cealalta.
Coace fursecurile cu alune pana ce sunt auriu inchis, cam 30 de minute.
Inghetata de banane
Ingrediente:
4 banane foarte coapte
2 linguri unt de arahide
2 linguri lapte
Preparare:
Curata si taie bananele in bucatele mici, apoi congeleaza-le pentru 1-2 ore.
Striveste bananele in blender, pana ce devin un piure de fructe cremos. Adauga untul de arahide si 2 linguri de lapte rece.
Inghetata poate fi servita ca atare, sau, daca o preferi mai rece, mai las-o la congelator pentru inca 1-2 ore.