Istoria turtei dulci isi are inceputurile prin anul 992, atunci cand un calugar armean s-a retras in Franta pentru a-si trai ultimii ani din viata, luand dupa el si retetele a mai multor produse de patiserie. Dintre acestea cel mai apreciat desert a fost cel aromatizat cu ghimbir.
Prin secolul al XI-lea, Cavalerii Templieri au descoperit ghimbirul in Orientul Mijlociu. Acest condiment a fost folosit apoi de brutarii din Evul Mediu, care coceau turta dulce in diferite forme de lemn.
Emigrantii germani au adus turta dulce in Suedia prin secolul al XIII-lea. Aici, calugaritele au vandut-o ca si remediu impotriva indigestiei, dar si ca decor pentru ferestre.
La inceput, turta dulce se cocea doar sub forma de inimioare si ingeri, insa in secolul al XV-lea au fost inventate figurinele.
Mai apoi, pe la inceputul anilor 1800, in Germania a aparut traditia de a se face casute din turta dulce, mai ales in preajma sarbatorilor de iarna.
In Europa, turta dulce reprezinta o forma de arta populara. Se vinde in magazine speciale, cofetarii, patiserii, sub forma de inimi, stelute, soldatei, animale, trompete, etc.
Turta dulce este preparata sub forma unei prajituri sau a unui fursec, cu o consistenta moale sau de biscuit, indulcita cu zahar, miere ori melasa si se aromatizeaza cu ghimbir, scortisoara, nucsoara, anason, cardamom sau cuisoare.
Ingredientul vedeta al acestui desert este ghimbirul, de unde si denumirea in limba engleza a desertului – gingerbread – care inseamna paine cu ghimbir.
Reteta clasica de turta dulce:
Ingrediente:
1 ou
400 g faina
2 lingurite ghimbir macinat
2 lingurite scortisoara macinata
1/2 lingurita cuisoare macinate
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf sare
160 g unt 80%
200 g zahar brun
60 ml melasa/miere
Preparare:
Se amesteca toate ingredientele uscate: faina, scortisoara, ghimbirul, cuisoarele macinate, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Separat, bate untul cu zaharul pentru 2-3 minute. Adauga oul si melasa, apoi incorporeaza ingredientele uscate.
Se rastoarna aluatul obtinut pe blatul presarat cu faina. Se framanta cateva secunde aluatul, apoi da-i forma rotunda, ambaleaza-l in folie alimentara si da-l la frigider pentru minim o ora.
Aluatul racit se intinde cu sucitorul intre doua foi de copt presarate usor cu faina, pana cand ajunge la o grosime de circa 0.5 cm. Decupeaza turta dulce cu formele speciale si asaza-le intr-o tava tapetata cu foaie de copt.
Restul de aluat se trece din nou prin acelasi procedeu, dupa ce il framanti si rulezi din nou. Turta dulce se da la cuptor pentru 10-12 minute la 170 de grade, sau pana cand devin usor aurii.
Turta dulce se decoreaza cu glazura de zahar, ori cu alte elemente decorative, dupa imaginatia fiecaruia.
Pofta buna!