Când spui ”turtă dulce” ai imediat un sentiment de căldură și confort asociate sărbătorilor de iarnă. Mai adaugi o băutură fierbinte și un foc în șemineu iar tabloul este perfect.
Acest desert a prins forme și arome diverse în jurul lumii crezându-se că aluatul de turtă dulce este rețeta unui călugăr armean care în secolul al X-lea a împărtășit-o locuitorilor din Bondaroy, Franța. Văzută adesea ca o prăjitură specifică de Crăciun, este la fel de populară în Franța, Olanda, Belgia, Norvegia, Danemarca, Estonia, Polonia, Rusia, precum și la noi în țară.
În prezent, turta dulce se realizează cel mai des sub formă de biscuiți cu aromă de ghimbir la care se adaugă și alte condimente precum scorțișoară, nucșoară și cuișoare fiind decorată foarte des cu glazură de bezea (royal icing).
În Anglia, încă din timpurile reginei Elisabeta I, biscuiții cu ghimbir erau realizați în formă de om, oferiți cadou demnitarilor străini care vizitau curtea.
Americanii sunt primii care au folosit melasa în loc de zahăr iar de la ei popularitatea acestui desert a crescut și mai mult.
Poți încerca o rețetă simplă iar dacă implici și copiii la decorarea acestora, va deveni o tradiție mult așteptată cu fiecare an.
Ingrediente (pentru 30 de bucăți):
- 500 g făină
- 300 g miere (sau melasă)
- 100 g unt
- 100 g zahăr brun
- 1 ou mare
- 3 linguri lapte
- 1 lingură cacao
- 10 g bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță coajă de portocală rasă
- amestec de condimente (ghimbir măcinat, scorțișoară, nucșoară, cuișoare)
Pentru glazură (royal icing), se folosesc:
- 300 g zahăr pudră
- 1 albuș de ou
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
Mierea, zahărul și untul se amestecă într-un vas și se țin pe foc mic până când se topește zahărul. După răcirea amestecului (cca. 3 minute), încorporăm oul, condimentele, coaja de portocală și lingura de cacao. După ce le amestecăm bine, putem adăuga făina, pe care o frământăm până când obținem un aluat omogen și moale. La sfârșit adăugăm bicarbonatul dizolvat anterior în cele 3 linguri de lapte și frământăm din nou aluatul, pentru a integra și ingredientele adăugate ulterior.
Pentru a obține biscuiți de turtă dulce care rămân moi o perioadă mai îndelungată, aluatul, învelit într-o folie de plastic, se introduce la frigider pentru 24 de ore.
După cele 24 ore, împărțim și întindem aluatul în foi subțiri, de aproximativ 0,5 cm grosime.
Și ultima partea, cea mai distractivă, este decuparea aluatului în diverse forme și introducerea lor la cuptor pe hârtie de copt.
Timp de coacere: 8-10 minute, în cuptorul încălzit la 180 °C.
La final, putem prepara glazura, care este o cremă obținută din amestecul albușului cu zahărul pudră și câteva linguri de zeamă de lămâie. Folosind puțin colorant alimentar putem fi creativi și decora biscuiții așa cum ne dorim.