Torturile, indiferent despre care dintre ele discutam, despre torturi de casa sau de cofetarie sunt cele mai delicioase dulciuri. Cu ciocolata alba sau neagra, cu gust intens de migdale sau de vanilie, cu fructe confiate, proaspete sau cu alune si frisca din abundenta, torturile sunt preparatele de cofetarie – patiserie cele mai delicioase. Torturile de inghetata sunt preparate dulci si mai bune, ele fiind cele mai potrivite in zilele calduroase de vara, mai ales daca se servesc la o zi de nastere sau cu ocazia aniversarii unui alt eveniment important din viata noastra.
Inghetata, indiferent daca vorbim despre ea ca si tort sau despre inghetata ca atare care se gaseste de achizitionat la toate colturile strazii este cel mai racoritor desert si in acelasi timp si foarte delicios, mai ales daca ea se serveste in zilele toride specifice anotimpului cald. Tortul de inghetata este desertul ideal pentru indulcirea papilelor gustative dar si pentru a ne racori vara.
Cand a aparut pentru prima data tortul de inghetata
Ingredientul principal al acestui desert delicios este laptele, acesta fiind urmat indeaproape de mult zahar, oua si diferite arome. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca in timpurile de demult acestea nu erau principalele ingrediente ale tortului de inghetata sau a inghetatei cu care suntem toti obisnuiti in zilele noastre. Istoria spune ca in antichitate, in capitala Greciei, locuitorii mestecau fructele cu mierea de albine si zapada si astfel consumau inghetata. De altfel exista conceptia ca inghetata era prielnica pentru organismul uman, putand trata anumite boli si preveni afectiunile gastro – intestinale.
De asemenea, in tarile asiatice se consuma orez alaturi de inghetata. Cei care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu pe teritoriul tarii noastre sau in strainatate afirma ca inghetata cu ingredientele sale principale, respectiv lapte, zahar si oua a devenit cunoscuta abia la jumatatea secolului al 18 – lea si primul tort de inghetata dateaza din Epoca Renasterii, acesta fiind preparat din biscuiti si frisca.
De altfel, nu oricine avea acces la acest dulce racoritor in zilele fierbinti de vara, ci doar nobilii. Majoritatea torturilor de inghetata din Epoca Renasterii si din cea Victoriana aveau in componenta lor biscuiti si frisca creata din smantana batuta in casa, urmand ca mai apoi reteta sa se reinventeze si torturile de inghetata sa includa si fructe sau diferite arome.
Tortul de inghetata in zilele noastre
Astazi in comert gasim de achizitionat atat torturi de inghetata facute in casa cat si de cofetarie. Ele se gasesc in forma dreptunghiulara, patrata, rotunda sau ovala si au arome care de care mai minunate si gusturi foarte delicioase. De altfel, astazi torturile de inghetata au inceput sa fie mult mai preferate la aniversarea anumitor evenimente speciale din viata noastra in detrimentul torturilor clasice realizate din clasicul aluat.
Cele mai comunte torturi de inghetata ce se gasesc de cumparat in cofetarii si in magazinele cu specific alimentar sunt – cele cu arome de vanilie si ciocolata, cu fructe de padure, cu aroma de rom sau coniac, torturile de inghetata cu stafide, migdale sau alune, cele de caramel sau torturile de inghetata cu lamaie sau alte citrice.