Stafidele – ingredient ideal pentru prajiturile cu branza

Stafidele sunt consumate in absolut orice colt al lumii, atat ca atare ca si fruct si mai ales ca ingredient important la prepararea multor produse de cofetarie – patiserie si chiar brutarie. Stafidele in stare cruda sunt mult mai sanatoase pentru organismul uman, ele fiind de fapt boabe de struguri uscate insa nici cele care se gasesc in compozitia preparatelor culinare nu isi pierd din vitaminele pe care le au.

Procedeul de obtinere a stafidelor poate fi unul natural, respectiv prin punerea la uscat a boabelor de struguri pentru o anumita perioada de timp sau artificial, procedeu care se realizeaza in fabrici prin deshidratare artificiala. Stafidele sunt absolut delicioase mai ales daca ele sunt introduse in aluaturile de cofetarie – patiserie. Placintele, pasca si unele prajituri nu ar mai avea acelasi gust daca nu ar avea in componenta lor stafide albe sau brune.

Tipuri de stafide si utilizarea lor

In lumea intreaga exista mai multe tipuri de stafide, majoritatea dintre aceste tipuri fiind consumate ca atare sau ca ingrediente principale in unele produse de cofetarie – patiserie – brutarie. Cele mai comune tipuri de stafide sunt – cele negre, stafidele verzi, maro si cele galbene. Cele mai putin comune tipuri de stafide din lume sunt cele de culoare albastruie sau cele mov. Stafidele aurii sunt cele mai consumate pe teritoriul tarii noastre. Trebuie sa stiti ca ele sunt produse inainte de a avea aceasta nuanta, fiind tratate chimic dupa uscarea lor cu dioxid de sulf, acesta dandu-le nuanta aurie.

In general, stafidele, indiferent de culoarea lor sunt utilizate in industria alimentara si mai ales in cofetarie sau patiserie. Cu ajutorul lor se creeaza cele mai delicioase placinte, torturi, prajituri, cozonaci si pasca. Stafidele sunt utilizate de catre cofetari si patiseri si pentru decorul produselor dulci pe care le creaza. De asemenea, in unele tari din lume si mai ales pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, stafidele sunt adaugate in cereale si se consuma la micul dejun sau chiar in salatele de sezon.

Stafidele sunt sanatoase pentru organismul uman

Doctorii din toate tarile, indiferent de domeniul in care activeaza profesional ne recomanda consumul de stafide, atat in stare cruda cat si in produsele alimentare. Ele au proprietati antioxidante si sunt recomandate celor care vor sa previna imbatranirea prematura. De asemenea, stafidele sunt pline de proteine si fibre si nu au in componenta lor colesterol. Astfel, cei care obisnuiesc sa mearga zilnic la sala de fitness sau cei care urmeaza regimuri de slabire trebuie sa includa in alimentatia lor zilnica stafide.

Astazi, stafidele sunt ingredientele principale in cofetarii si patiserii. De altfel, gospodinele care se respecta au intotdeauna in casa stafide pe care urmeaza sa le utilizeze atunci cand pregatesc anumite dulciuri de casa. In Romania, cu ocazia venirii sarbatorilor Pascale, fiecare gospodina are in casa stafide ce urmeaza a fi utilizate la prepararea pastilor sau a cozonacilor.

Lasă un răspuns