Produse de cofetarie si patiserie in Romania

In timpurile de demult zaharul era considerat un produs de lux si nu oricine avea acces la el. Pe teritoriul tarii noastre istoria produselor de cofetarie – patiserie nu este atat de veche pe cat se crede. Cu toate acestea, dupa ce musulmanii au introdus tot felul de condimente aromate si frumos mirositoare si pe teritoriul tarii noastre, condimente precum sofran, iasomie, trestie de zahar sau scortisoara, din ce in ce mai multi romani s-au axat pe prepararea dulciurilor atat la casele nobile cat si in cele modeste.

Odata cu extragerea zaharului din sfecla, absolut oricine avea acces la acest indulcitor. Astfel, nu se mai utiliza doar nectarul florilor sau mierea de albine pentru indulcirea produselor de cofetarie – patiserie. Pentru orice gospodina a devenit mult mai usor sa pregateasca acasa delicii gustoase pentru cei dragi, dulciuri unicate din retete vechi sau reinventate.

Grigore Capsa – un cofetar desavarsit

Chiar si asa, in timpurile vechi in Romania nu oricine pregatea acasa produse dulci. Acestea erau cunoscute in adevaratul sens al cuvantului si mai ales al gustului datorita celui mai vechi si mai cunoscut cofetar patiser din tara noastra, pe numele sau Grigore Capsa. Acesta iubea extrem de tare mancarurile dulci si astfel si-a axat intreaga cariera pe prepararea delicateselor cu mult zahar. Zis si facut, el a urmat cursurile de cofetarie – patiserie din Paris, dupa care a fondat Casa Capsa, prima cofetarie din Bucuresti.

Chiar si in zilele noastre, Grigore Capsa este reamintit de catre toti patiserii si cofetarii din tara intreaga dar si din strainatate datorita faptului ca a ramas pe buzele tuturor ca fiind un maestru al produselor dulci. Grigore Capsa nu era un cofetar care utiliza retetele vechi si cunoscute pentru a realiza creatiile lui, el reinventand absolut orice reteta si creand pentru fiecare persoana in parte un deliciu culinar pe cat de dulce pe atat de spectaculos.

De altfel, au ramas in memorie prajitura Joffre pe care a pregatit-o cu drag pentru Generalul cu acelasi nume cand acesta a venit in tara noastra dar si cea mai buna inghetata cu numele de Rejeane, denumind cea mai buna actrita din acea vreme care a sustinut cateva spectacole la Bucuresti.

Ioan Cui – un alt cofetar roman renumit

Cu timpul, din ce in ce mai multi cofetari si-au facut aparitia in tara noastra, maestri cofetari care de care mai buni si mai cunoscuti pe plan international. De altfel, in Romania exista chiar si un muzeu al cofetariei in Arad, singurul din tara noastra, semn ca dulciurile chiar sunt apreciate la noi. Muzeul Cofetariei din Arad a fost fondat in anul 2006 de Ioan Cui, un cofetar care a decis sa deschida muzeul in propria casa si astfel sa isi faca cunoscute creatiile delicioase in lumea intreaga.

Lasă un răspuns