Pe langa frumusetea pe care ne-o arata Spania, aceasta este destul de recunoscuta pe plan international datorita felurilor principale de mancare si a deserturilor traditionale absolut senzationale care trebuie gustate macar o data in viata de catre orice gurmand.
Cei care iubesc mancarea si deserturile in general, cu siguranta au gustat macar cateva dintre toate produsele de cofetarie – patiserie traditionale spaniole, daca nu chiar pe toate. Noi am intocmit un top 3 al celor mai apreciate deserturi din Spania.
1. Piononos de Santa Fe, un desert fabulos
Piononos de Santa Fe mai poarta si denumirea de Piononos din Granada si este unul dintre cele mai apreciate deserturi spaniole. Majoritatea turistilor care ajung in Santa Fe sau in apropierea acestui oras degusta acest dulce pentru a-si incanta papilele gustative, dar si nasul cu mirosul acestui desert foarte aromat. Produsul de patiserie – cofetarie are dimensiuni destul de micute, are forma unui rulou, crema de zahar ars fiind principalul ingredient a acestuia iar scortisoara tronanand generoasa deasupra ei. Fiind atat de micuta, prajitura poate fi mancata dintr-o singura inghititura insa gustul ei va va ramane pe limba o perioada indelungata de timp.
2. Fardelejos din La Rioja, un foietaj gustos
Si foietajele sunt apreciate de catre spanioli, dovada stand chiar Fardelejos din La Rioja. Acesta este un desert traditional din Spania cu multa vechime in urma, insa, in zilele noastre se gaseste si sub forma unor retete reinventate de catre bucatari iscusiti. Se spune ca acest foietaj ar fi fost inventat de catre arabi.
Cu toate acestea, spaniolii sunt cei care il revendica, in Spania fiind si locul unde se prepara cel mai des. Ca si aspect aceasta prajitura nu impresioneaza foarte tare insa, ca si compozitie, ne uimeste. Astfel, Fardelejos din La Rioja este umpluta cu martipan sau cu migdale prajite, in functie de locul unde este pregatita. In multe locuri din tara acest desert se prepara doar de Craciun sau de Anul Nou insa sunt si orase unde se gaseste de cumparat pe tot parcursul anului.
3. Casadielles, un alt foietaj spaniol gustos
Casadielles este un foietaj care se gaseste si sub denumirea de Casadielles din Asturia, dupa numele orasului unde a fost inventat. Compozitia acestui foietaj este extrem de generoasa, constand in anason, nuci si foarte mult zahar. De altfel, trebuie sa stiti ca daca suferiti de diabet zaharat nu este indicat sa consumati acest dulce datorita procentajului ridicat de zahar pe care il are in compozitia sa.
Spania este locul unde se gasesc multe mancaruri special – traditionale, atat cele din felurile principale cat si deserturi, ramanand la latitudinea fiecarui turist care desert este cel mai gustos si mai aspectuos.