Prajitura cu visine

Sarbatorile vin cu pasi repezi si fiecare gospodina isi pregateste deja cartea cu retete, pentru a pregati cele mai bune bucate pentru familie dar si pentru persoanele care vin in vizita. Prajitura tarta cu visine este desertul ideal de sarbatori, un dulce cu gustul caruia am ramas inca din copilarie, cand mamele, bunicile si  strabunicile noastre pregateau acest desert pentru noi atat in timpul iernii cat si in celelalte anotimpuri.

Mai trebuie mentionat si faptul ca visinele din aceasta prajitura pot fi inlocuite cu alte fructe precum cirese, fructe de padure, capsuni etc in functie de gusturile si preferintele fiecaruia dintre noi dar si de alergiile pe care le avem sau nu la unele fructe. Tarta cu visine nu este o reteta greu de realizat, iti trebuie doar putina rabdare si tenacitate.

Timpul de preparare al acestei prajituri este de aproximativ doua ore cu tot cu gatire. Un alt lucru pe care trebuie sa il avem in vedere atunci cand pregatim aceasta tarta este acela de a pune cat mai multe fructe, in acest mod gustul ei fiind mult mai bun.

Ingrediente pentru aluat 

– jumatate de kilogram de faina alba

– 300 de g de unt cat mai gras

– 3 oua de la care se extrag doar galbenusurile

– 300 g de zahar alb

– doua lingurite de esenta de vanilie

– doua plicuri de zahar vanilat

– un varf de sare.

Ingrediente necesare pentru umplutura 

– 1 kg jumatate sau mai mult de visine sau alte fructe care se preteaza realizarii acestei retete de prajituri

– doua sau trei plicuri de zahar vanilat

– 300 de g de zahar sau chiar mai mult daca la realizarea tartei se folosesc visine si acestea sunt acre

– 50 de g de amidon de porumb care se gaseste de achizitionat in magazinele alimentare.

Mod de preparare prajitura cu visine, cu cirese, cu merisoare sau cu alte fructe 

In primul rand pentru prepararea acestei prajituri delicioase, indiferent daca aceasta este facuta cu ocazia sarbatorilor de iarna sau in orice alt anotimp, trebuie sa avem toate ingredientele de mai sus pentru ca tarta sa fie cat mai gustoasa si sa creasca cat mai bine. Untul se taie in bucatele, unt care trebuie sa fie cat mai rece, de preferat abia scos din frigider. Intr-un castron de marime generoasa se amesteca atat bucatile de unt cat si faina, sarea, zaharul si zaharul vanilat. Este bine ca toate sa se bage la un mixer. Cand amestecarea este perfecta, se adauga si un galbenus jumatate impreuna cu esenta de vanilie.

In cazul in care observati ca aluatul este prea uscat puteti sa adaugati o lingura – doua de apa. Pe masa asezam o folie alimentara pe care punem aluatul reiesit din robot. Impachetam bine aluatul si il punem la frigider pentru o perioada aproximativa de o ora, timp in care preparam umplutura.

La prepararea umpluturii pentru tarta cu visine mai intai de toate trebuie sa avem la dispozitie un castron de marime medie, curatam foarte bine visinele si ciresele sau alte fructe de samburi si apoi incalzim cuptorul la o temperatura aproximativa de 190 de grade Celsius. Scoatem aluatul din frigider, il asezam pe masa si cu ajutorul unui sucitor il intindem foarte bine in forma rotunda.

In cazul in care dorim sa iasa o tarta cu visine perfecta, putem folosi o farfurie rotunda pentru a da forma aluatului.

La sfarsit il gaurim cu furculita in mai multe locuri si il bagam iar la frigider pentru un sfert de ora. Pregatim umplutura, respectiv intr-un castron amestecam foarte bine fructele impreuna cu zaharul alb si cu cel vanilat si la sfarsit se aseaza in tava, decupandu-se inainte cateva fasii subtiri si lunguiete de aluat care vor fi puse peste visine in diagonala si verticala, astfel incat sa sustina fructele in timpul coacerii.

Se bate celalalt galbenus si jumatate impreuna cu o lingurita sau doua de apa rece si cu ajutorul unei pensule se unge foarte bine tarta pe deasupra, dupa care se baga la cuptor pentru o perioada aproximativa de o ora. Este indicat ca dupa ce a trecut o jumatate de ora, sa mai scadem putin temperatura cuptorului.

Lasă un răspuns