Papanasi cu dulceata, un desert gustos preluat din cartea de retete a bunicii
Si daca ati ramas in pana de idei nestiind ce desert sa preparati cu ocazia venirii sarbatorilor de iarna atat pentru Craciun cat si pentru anul Nou, puteti opta sa gatiti papanasi cu dulceata. Acest desert v-a incantat papilele gustative inca din copilarie, majoritatea dintre noi gustandu-l macar o data cand eram mici.
In plus, papanasii cu dulceata sunt un desert destul de versatil datorita faptului ca e la alegerea fiecare dintre noi ce dulceata utilizam pentru prepararea lor. Reteta de papanasi cu dulceata gasita in cartile vechi de bucate se prepara destul de repede, nici ingredientele necesare nefiind foarte multe.
Ingrediente :
– 750 de g de branza de vaci proaspata cu continut ridicat de grasime
– 150 de g de zahar alb
– 500 de g de faina alba
– 3 oua preferabil de tara sau ecologice
– un praf de copt
– 1 varf de sare
– doua esente de lamaie
– jumatate de kilogram de ulei care va fi folosit la prajirea papanasilor cu dulceata.
Mod de preparare :
Pe langa gustul delicios al papanasilor si dulceata poarta un rol extrem de important. Tocmai de aceea vom alege dulceata pe care o dorim, cea care ne place, mai dulce sau mai acra. De asemenea este recomandat sa avem si putina smantana la dispozitie pentru ornare. In urmatoarea etapa, pentru a pregati reteta de papanasi cu dulceata trebuie sa avem toate ingredientele. Mai apoi, faramitam foarte bine branza pe care o punem intr-un castron de dimensiuni generoase in care adaugam si ouale batute foarte bine, esentele de lamaie si sarea. Este recomandat sa se amestece foarte bine cu ajutorul unui mixer pentru omogenizare completa.
Dupa ce se amesteca bine se pune si faina precum si praful de copt si se amesteca din nou. La sfarsit se va amesteca foarte bine pana cand aluatul nu se lipeste de mana insa nici nu este prea tare, astfel incat sa poata fi modelat dupa bunul plac. Cu ajutorul unei linguri se imparte aluatul reiesit in 15 bucati mai mari si inca 15 bucati mai mici pentru mot. Bucatile cele mari se modeleaza in forma rotunda iar cele mici in forma de bila. De asemenea, bucatile mari, in mijloc se turtesc facand o mica gaurica care treptat se largeste tot cu mana.
A doua etapa este prajirea papanasilor cu ajutorul unei tigai mai mari si adanci din fonta. Mai intai de toate se toarna uleiul care se lasa sa se incinga foarte bine iar apoi se prajeste fiecare bucata de papanas pana cand se rumeneste bine. Cu ajutorul unei palete de bucatarie se scoate fiecare papanas pe rand si se aseaza pe o hartie absorbanta astfel incat sa se extraga uleiul ramas in exces si se servesc calzi cu smantana si dulceata dupa gustul fiecaruia.