Coreea de nord este o tara comunista. Spre deosebire de cea de Sud, coreenii nordici isi pastreaza cu strictete traditiile culinare si nu numai. Tocmai acesta este si motivul principal pentru care aici se pregatesc in general doar deserturi traditional coreene, retetele moderne nefiind foarte practicate de catre cofetarii coreeni.
In cazul in care esti unul dintre fericitii turisti care ajung in aceasta tara, cu siguranta ca o sa ramai inmarmurit de preparatele culinare traditionale care se regasesc aici si mai ales de deserturi. Bucataria coreeana este extrem de vasta, retetele foarte variate insa in general ele au un principal ingredient, respectiv orezul. Acesta este folosit atat la felurile de mancare principale si mai ales la deserturi.
Orezul este folosit de catre bucataresele coreene si de catre bucatarii iscusiti din aceasta tara si la deserturi datorita faptului ca acesta nu are in compozitia lui foarte mult zahar. Tocmai acesta este si motivul pentru care nu o sa vedem foarte des coreeni obezi. In schimb, in compozitia orezului se gasesc foarte multi carbohidrati, acestia fiind prielnici pentru sanatatea organismului uman. Unii doctori internationali moderni din zilele noastre chiar recomanda persoanelor care sufera de obezitate si care nu se pot abtine de la consumul de dulciuri sa manance cat mai multe prajituri traditionale coreene datorita faptului ca acestea au in compozitia lor orez.
Printre cele mai bune prajituri traditionale coreene care au orez in compozitie, se remarca urmatoarele:
Baekseolki
Baekseolki este un desert traditional coreean absolut delicios. Acesta are in compozitia lui orez, atat de tip lipicios cat si nelipicios, orez care se pune la inmuiat in apa cat mai rece, minim doua zile. Dupa ce au trecut cele doua zile, cu ajutorul unui tocator special intr-un borcan se toaca foarte bine cele doua tipuri de orez. Baekseolki mai poarta denumirea si de fulgi de zapada datorita faptului ca dupa ce orezul este tocat foarte bine acesta se aseamana destul de tare cu fulgii de nea. La sfarsit, peste acesti fulgi se adauga zahar si amidon si se lasa la aburit.
Fructe fierte cu orez fiert
Fructele fierte sunt un desert traditional din Coreea. Cu denumirea de Sukshilgwa, acest desert coreean se prepara din fructe fierte si orez fiert, glazurate cu zahar din abundenta sau cu miere de albine nezaharisita. Acest desert este foarte, foarte dulce insa se prepara destul de greu si datorita acestui fapt nu poate fi gasit in orice casa coreeana in care o sa mergeti, fructele fierte si indulcite gasindu-se in special in perioada sarbatorilor coreene.
Clatita Azalee
Pe langa faptul ca aceasta natie pregateste niste deserturi absolut fabuloase din punctul de vedere al gustului, ele sunt si foarte aspectuoase. Clatita Azaleea este dovada clara ca bucataresele coreene tin foarte mult si la aspectul dulciurilor. Aceste clatite au in compozitia lor foarte mult orez, atat de tip lipicios cat si nelipicios. Cu toate acestea, ingredientele lor principale sunt florile de azaleea, respectiv panselutele de la noi. Clatitele azaleea sunt pregatite de catre coreeni mai ales in timpul zilei de 3 martie cand acestia sarbatoresc venirea primaverii.