O mică istorie a produselor de patiserie – cofetărie

Chiar dacă, din păcate, nu se știe cu exactitate care este perioada în care au început să se consume dulciurile, respectiv produsele de patiseriecofetărie, cei care își desfășoară activitatea zilnică profesională în acest domeniu pot relata cu aproximație care este perioada începutului de consum a delicateselor dulci.

Astfel, conform acestora, Egiptul este țara care a descoperit produsele de cofetărie – patiserie, existând chiar dovezi veridice în acest sens. În mormântul faraonului Ramses al treilea s-au descoperit atât pe interior, cât și pe exterior, desene care prezentau cuptoare în care se preparau prăjituri cu miere de albine, cu lapte, stafide sau nuci, dovezi clare că în acel moment perioada de consum a locuitorilor egipteni cu dulciuri și tot felul de produse de patiserie – cofetărie nu era în faza incipientă. De asemenea, conform studiilor făcute de oamenii de știință cunoscuți pe plan internațional, faza incipientă a produselor de cofetărie și patiserie a apărut încă din evul mediul în mănăstiri. Aici se găseau tot felul de prăjituri cu miere de albine.

Îți vine sau nu să crezi, mierea de albine era foarte apreciată de călugări datorită faptului că din ceara produsă de albine se puteau face lumânările. Fiecare mănăstire din acea perioadă creștea propriile albine, iar din ceara lor se produceau lumânări și din miere sau faguri tot felul de delicatese dulci.

Zahărul în Europa

În momentul în care musulmanii au adus pe teritoriul Europei tot felul de condimente cu gust și miros minunat, condimente precum șofran, trestie de zahăr, iasomie, susan și scorțișoară, stadiul de preparare al produselor de cofetarie – patiserie a urcat încă un nivel.

Așadar, cofetari și patiseri renumiți au introdus în rețetele lor care majoritatea conțineau miere de albine și aceste condimente aduse de musulmani în Europa și astfel, produsele de cofetărie s-au diversificat considerabil. Mai ales în Turcia și în Statele Arabe, aceste condimente erau foarte apreciate. Cofetari desăvârșiți le adăugau în tot felul de rețete de prăjituri pentru soțiile bărbaților care aveau haremuri, aceste dulcețuri fiind de fapt un cadou pentru ele din partea sultanilor sau a prinților. Chiar dacă până în secolul al 19-lea zahărul era considerat un produs care se găsea foarte rar și atunci când se găsea era extrem de scump, cofetarii și patiserii au găsit produse îndulcitoare care pe lângă dulceață ofereau și un miros minunat.

Abia după ce a început extragerea zahărului din sfeclă, oricine putea pregăti acasă prăjituri dulci și delicioase. Până atunci însă, conform studiilor, nu numai mierea de albine era utilizată pentru a da dulceață delicateselor, ci și nectarul din flori.

Dulciuri din ce în ce mai elaborate

În concluzie, istoria produselor de cofetărie – patiserie și a tuturor dulciurilor a început cu multă vreme înainte de a ne naște, de atunci și până astăzi exersându-se încontinuu și astfel în zilele noastre atât în comerț în magazinele locale, cât și în mediul online în magazinele de specialitate, putem descoperi o gamă extrem de variată de prăjituri de cofetarie, de casă, înghețată, salate dulci, biscuiți și tot felul de alte minunății delicioase produse în diferite forme, gusturi și cu mirosuri îmbietoare.

Rețetele de dulciuri s-au diversificat de la an la an, la ora actuală atât pe teritoriul țării noastre cât și în celelalte țări din lumea întreagă existând cofetari și patiseri renumiți pe plan mondial care participă sau organizează diferite concursuri cu această tematică, concursuri cu premii importante pentru cei care iubesc să prepare dulciuri, dar în același timp încearcă și să fie unici prin produsele de cofetărie – patiserie pe care le pregătesc.

Lasă un răspuns