Menta este de mai multe tipuri, cele mai cunoscute soiuri fiind Mentha piperita si Mentha spicata. Mentha piperita prezinta flori mici, violet, ce infloresc in intreaga perioada de crestere, in vreme ce Mentha spicata are flori cu o coloratura alba-purpurie, ce apar de la inceputul primaverii, pana la sfarsitul toamnei.
Menta este cunoscuta ca si planta medicinala dar si ca planta aromatica, ce ofera un gust curat, proaspat alimentelor si bauturilor, dar de asemenea si ca o garnitura.
Enumeram aici cateva dintre utilizarile si beneficiile mentei :
-se poate adauga in garnituri si salate
-ofera aroma deosebita prajiturilor
-se combina de multe ori in prepararea sucurilor de fructe
-ornamentul paharelor cu bautura
-se pot pune frunze de menta in tava pentru cuburi de gheata
-legumele fierte ,precum mazarea sau morcovii,pot fi infuzate cu aroma de menta
-carnea de miel este cea mai frecventa carne asociata cu plante aromatice,in speta menta
-fructele de mare si peste se combina bine cu un chutney de menta
-ceaiul din menta calmeaza durerile de gat si ajuta digestia
-uleiul de menta are proprietati antimicrobiene
-menta este o sursa bogata de elemente nutritive
-sursa excelenta de mangan, vitamina A si C
Menta, comercializata in stare proaspata si maruntita, este folosita la decorat prajituri, dar si in adaugarea de arome in diferite deserturi, cum ar fi inghetata, salata de fructe, in sosuri reci pe baza de lapte, lichioruri, pentru condimentarea compozitiei de umplutura de carne de pasare. Se utilizeaza si la prepararea sosului sau a jelurilor (garnitura la friptura de miel), dar si intr-o varietate de mancaruri thailandeze, inclusive supe.
Aceasta planta rezistenta adauga un gust racoritor si unic multor mancaruri de primavara si vara, de la mancaruri savuroase pana la dulcuri si retete de desert, cum ar fi ciocolata de menta.
Inghetata de menta
Inghetata de menta are dublu rol racoritor, prin temperatura scazuta a preparatului si a mentolului din planta. Pregateste o inghetata de menta de casa, pentru a-ti surprinde in mod placut musafirii. Ai nevoie de oua, lapte, zahar si smantana. O poti servi ornata cu frunzulite de menta si fulgi de ciocolata.
Limonada cu menta
Pregateste o limonada de menta de casa, pentru a te bucura de aroma mentolata si acrisoara.
Ai nevoie de frunze proaspete de menta, mai multe lamai, apa, zahar si gheata. Daca o servesti cand ai musafiri, prinde cateva cristale de zahar de buza paharului, pentru un aspect deosebit.
Bruschette cu vinete si menta
Poti pregati chiar si aperitive cu frunze proaspete de menta. Incearca sa faci bruschette de vinete si menta. Sunt deosebit de gustoase si foarte potrivite pentru perioada verii.
Ice tea cu zmeura si menta
Daca iti plac fructele de padure si vrei sa le folosesti in retetele tale, prepara cateva bauturi racoritoare de vara. Incearca varianta unui ice tea cu zmeura si menta. Serveste aceasta bautura la o ocazie speciala.
Sparanghel cu lamaie si menta
Sparanghelul cu lamaie si menta este un preparat sanatos si hranitor. Il poti servi pe post de garnitura, dar si simplu, deoarece este satios. Avantajul consta in faptul ca iti ia putin timp sa-l pregatesti si este un fel de mancare foarte gustos. Serveste-l cu suc de lamaie si menta tocata.
Printre deserturi, delicatese dulci, racoritoare si apetisante, aromate cu menta, tare potrivite pentru o luna calduroasa de vara si nu numai, enumeram prajitura cu cirese,ciocolata si menta, inghetata de ciocolata si menta proaspata, torturi si tarte cu ciocolata sau vanilie si aromate cu menta,briose cu aroma mentolata , macaroons etc.
Prajitura cu menta si ciocolata
Ingrediente:
300 gr faina
3 oua
180 gr iaurt natural / vanilie
280 gr zahar
130 ml sirop de menta
60 gr fulgi cocos
80 gr ulei floarea soarelui
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
250 gr ciocolata amara
Preparare:
Intr-un vas, se amesteca faina cu ouale, zaharul, iaurtul, fulgii de nuca de cocos, siropul de menta, uleiul de floarea soarelui, zaharul vanilat si praful de copt.
Se amesteca bine pana se obtine un aluat cu o consistenta fluida si uniforma.
Taie ciocolata, cu un cutit, in bucati maricele.
Se tapeteaza fundul tavii cu hartie de copt care se uda si se stoarce bine inainte.
Sfat practic: Daca nu se foloseste o forma teflonata, se tapeteaza peretii cu unt si faina iar fundul numai cu hartie de copt uda si stoarsa bine.
Se asaza bucatile de ciocolata in tava si se toarna aluatul peste ea.
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25-30 minute.
Lasa prajitura sa se raceasca in tava, dupa care se rastoarna pe un platou dreptunghiular si se indeparteaza cu grija hartia de copt.
Se taie in patratele si se serveste cu zahar vanilat.