Marmelada, un desert delicios

Marmelada, alaturi de gemuri dense din toate fructele si de dulceata sunt principalele deserturi ale copilariei noastre. Desi se crede ca marmelada a aparut pentru prima data in Marea Britanie, aceasta convingere este total gresita conform dovezilor istorice.

Dovezile gasite spun ca istoria marmeladei incepe pe la sfarsitul secolului al 18-lea cand in Scotia, o familie care iubea foarte mult dulciurile si care aveau multi copii au inventat-o. Astfel, ei au creat o pasta densa realizata din gutui si i-au dat denumirea de marmelade. La inceput creatia nu a fost atat de apreciata nici de catre sot si sotie dar nici de catre copii.

A doua oara, sotii scotieni au cumparat din magazin foarte multe portocale care erau la reducere. Gandindu-se ce sa faca cu atat de multe fructe, ei s-au hotarat sa reinventeze pasta de gem de gutui, inlocuind gutuile cu portocale.

Tipuri de marmelada

Multi dintre oameni nu stiu ca marmelada este de mai multe tipuri. Astfel, unii cofetari prefera sa creeze marmelada intr-o forma groasa pentru un gust mult mai amarui iar altii intr-o forma subtire pentru un gust mai dulceag. Tipurile cu arome sunt cele mai apreciate, in lumea intreaga existand tipuri de marmelada cu arome unice si gusturi savuroase.

Printre cele mai cunoscute arome de marmelada se numara – aroma de brandy, de whisky, de diferite fructe sau de ghimbir. Alti patiseri renumiti prefera sa realizeze o marmelada nici prea groasa si nici prea subtire dar inainte de a o da spre consum, sa o lase sa se odihneasca o vreme mai indelungata de timp. Astfel ei creeaza o marmelada vintage cu o textura mai groasa si un gust mult mai bun. Marmelada in diferite culori este si ea foarte apreciata, cea neagra fiind cel mai greu de gasit, aceasta fiind confectionata din melasa neagra sau in unele cazuri din zahar brun.

Marmelada alaturi de gemuri de dulceata, toate realizate din fructe sau chiar din coji de fructe in unele cazuri sunt principalele deserturi ale adultilor si copiilor care se consuma la micul dejun. Alaturi de unt si de o cana de lapte sau de ceai cald, marmelada te ajuta cu un surplus de energie pentru a trece de o noua zi de munca sau de scoala, asigurandu-ti dulceata de care are nevoie.

Tocmai acesta este si motivul principal pentru care din ce in ce mai multi cofetari si patiseri cunoscuti pe plan mondial au inceput sa incadreze marmelada in deserturile lor absolut fabuloase ca si aspect dar si savuroase ca si gust.

Lasă un răspuns