Fructe si legume exotice

Rafturile din supermarketuri s-au imbogatit in ultimii ani cu numeroase fructe exotice cu un aspect ciudat.
De la asemanarea cu un arici tepos si pana la cea cu a unei maini, fructele nu par foarte prietenoase la prima vedere, insa gustul lor te poate lua prin surprindere.

Daca vreti sa incercati unele din aceste fructe, iata cateva lucruri despre ele :

Castravetele african cu coarne , cunoscut si sub denumirea de pepenele cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano este o specie anuala din familia castravetelui si a pepenului.


Gustul lui de regaseste undeva intre cel al castravetelui si cel al zucchini-ului si contine vitamina C si fibre.
Originea sa provine din Africa , dar se cultiva si Noua Zeelanda sau Australia.

Rambutanul vine din Malaezia si este un fruct moale si dulce. Gustul seamana cu cel de struguri si se poate adauga in salate exotice sau cocktailuri.

Se gaseste in tarile din America Centrala, Australia si Asia.

Physalis se cunoaste si dupa numele de „lampion chinezesc” sau „floarea lampion”.


Fructele seamana cu ciresele si sunt acoperite de un invelis de culoarea portocaliu aprins si au o aciditate revigoranta cu un gust acrisor,asemanate cu rosiile.

Jabuticaba sau „pomul cu struguri”, este denumit astfel deoarece fructele cresc pe trunchiul copacului.


Originar din Brazilia, Argentina sau Paraguay, este un fruct exotic,unic cu un gust dulceag, iar culoarea variaza de la ros inchis pana la violet.
Fructele se consuma proaspete, in gemuri sau fermentate in productia de vin sau lichior.

Alte fructe si legume exotice:

Marul stea se intalneste in zonele cu temperatura inalta constanta si umiditate ridicata, in America Centrala, in Asia de Sud-Est si Vestul Indiei.


Marul stea este un fruct exotic bogat in calorii,calciu si fibre,cu un gust dulce ce-l face perfect pentru salatele de fructe,smoothie-uri sau fresh-uri.

Jackfruit-ul vine din Asia tropicala si este asemanator cu pepenele galben si care poate ajunge pana la o greutate de 50 de kg.


Cu un gust dulce-acrisor, combinat intre banana si ananas, acest fruct este ideal in salate sau fresh-uri.
Jackfruit-ul are un continut bogat de vitamine, A ,B si C, si minerale.

Aguaje este un fruct consumat in jungla Amazoniana care, ca si acai, devine tot mai popular in lume. Si asta datorita sursei excelente de vitamina A si C, dar si pentru folosirea pulpei in tratarea arsurilor.


Fermentat, acest fruct face un vin exotic si delicios.

„Mana lui Buddha” . I se mai spune fructul cu degete si este originar din China sau India, si se incadreaza in familia citricelor. Numele ii vine de la forma sa bizara. Atunci cand fructul este crud , prelungirile numite „degete” sunt impreunate asemeni unor maini in timpul rugaciunii.


Spre deosebire de celelalte citrice, acest fruct nu contine pulpa,insa coaja este foarte aromata si gustoasa.

Cartoful violet este ciudat prin culoarea sa. Leguma se cultiva in Peru si Bolivia de peste 6000 de ani. Astfel ca, este inca una din legumele apreciate in randul populatiei din America de Sud.


Aceasta leguma contine vitamina C, calciu, minerale si fibre, iar spre deosebire de cartoful obisnuit, este mai bogat in antioxidanti.

Nopalul este un fel de cactus cu origini in Mexic si SUA. Acesta este bogat in antioxidanti, vitamine ( A, B1, B2, B3, C si K) si fibre vegetale.


Efectele benefice ale acestuia sunt recunoscute si in cosmetica, fiind folosit adesea pentru ingrijirea parului si a pielii.

 

Lasă un răspuns