Prajitura de origine franceza, eclerul este preparat dintr-un aluat de forma alungita, umplut cu diferite creme de patiserie : vanilie, ciocolata sau frisca, si glazurat cu ciocolata sau fondant.
Originea franceza si-a pus amprenta asupra denumirii lui, astfel el numindu-se ecler in toate limbile. Tradus din limba franceza, eclair inseamna „fulger”.
Inainte de anul 1850, eclerul se numea altfel. Cu forma unui deget, rulat in migdale, eclerul purta denumirea de „painea ducesei” („pain de la duchesse”).
Antonin Careme este numele unui renumit patiser din secolul al XIX-lea care a modernizat si perfectionat eclerul. De asemenea, Antonin Careme a inventat si prajitura profiterol.
Faimosul specialist in patiseria franceza a renuntat la migdale, a umplut eclerul cu o crema de patiserie sau cu gem si l-a glazurat cu fondant. Aceasta reinventare a eclerului a adus incantare in randul clientilor. Astfel prajitura s-a raspandit peste tot in Franta cu viteza unui fulger (eclair!).
Asadar, Antonin Careme este recunoscut ca fiind inventatorul eclerului. Prajitura abia la 20 de ani de la moartea patiserului si-a pierdut numele vechi de „paine a ducesei, si a fost botezat ecler.
Denumirea de ecler este mentionata prima data in 1850, la Lyon, un alt centru important in patiseria franceza.
Din acel moment, desertul a castigat faima internationala si asta datorita si regelui Eduard al VII-lea al Angliei, mare amator si consumator al prajiturii franceze.
Pe langa macarons, torturi si cupcakes, mesele, candy bar-urile, de la nunti sau evenimente corporate, mai sunt imbogatite si cu acest desert frantuzesc colorat. Eclerul poate fi umplut cu crema de vanilie, ciocolata neagra, fistic, ,mango, frisca si decorat cu glazuri colorate sau pudrat cu zahar.
Eclerul este alcatuit din trei parti: gogoasa (pate a choux), umplutura (crema de patiserie), si glazura sau toppingul.
Ecler cu crema de vanilie
INGREDIENTE:
240 ml apa
140 g faina
110 g unt
4 oua la temperatura camerei
INGREDIENTE PENTRU CREMA DE VANILIE:
500 ml lapte
2 linguri amidon
4 galbenusuri
2 linguri zahar
esenta de vanilie
un praf sare
INGREDIENTE PENTRU GLAZURA
150 g ciocolata
100 ml smantana pentru gatit
MOD DE PREPARARE:
1. Amesteca toate ingredientele pentru crema intr-o craticioara, apoi da-o pe foc amestecand continuu pana cand se ingroasa. Acopera crema si da-o deoparte pana se raceste complet.
2. Preincalzeste cuptorul si topeste untul in apa, pe foc, impreuna cu sarea la foc mediu. Cand da in clocot, da cratita de pe foc si adauga faina, amestecand pana se incorporeaza complet. Da compozitia inapoi pe foc si amesteca pentru inca 2 minute.
3. Bate aluatul cu mixerul pentru 2-4 minute pentru a se mai raci, apoi adauga ouale unul cate unul pana le incorporezi complet. Toarna aluatul intr-un pos de ornat cu varf mare, rotund si formeaza eclerele de 10-12 cm lungime pe o tava tapetata cu hartie de copt.
4. Unge eclerele cu putina apa folosind o pensula si da-le la cuptor pentru 30-35 de minute, 10 minute la foc mediu, apoi da cuptorul incet. Lasa eclerele sa se raceasca complet, incalzeste smantana pentru gatit si toarn-o peste cuburile de ciocolata. Amesteca pana obtii o glazura omogena.
5. Strapunge si umple eclerele cu crema de vanilie folosind posul de ornat cu varf ascutit, apoi asaza-le rand pe rand in glazura de ciocolata si scoate-le pe hartia de copt. Serveste eclerele cu ciocolata reci.