Top 10 lucruri despre desertul verii, inghetata

Inghetata este unul dintre cele mai apreciate deserturi din lume si dulcele preferat in timpul verii. Cu multime de arome si gusturi, inghetata este prezenta pe toate continentele.

Pe langa acestea, inghetata are si multe curiozitati pe care trebuie sa le stii.

1. Cornetul pentru inghetata a aparut in 1904, dintr-o intamplare, in cadrul unui targ din St. Louis, SUA. Un vanzator de inghetata a rugat un vanzator de waffe sa ii faca niste cornete in care sa serveasca inghetata clientilor. Apoi, in 1920, a aparut si inghetata pe bat.

2. Inghetata era prezenta si in Grecia Antica, chiar Alexandru cel Mare fiind un mare consumator de gheata indulcita cu miere si nectar.

3. Vanilia este cea mai populara aroma de inghetata, urmata de aroma de ciocolata si aroma de capsune.

4. Prima inghetata a fost facuta in China, prin anul 100. Aceasta continea gheata, lapte de bivolita, faina si camfor.

5. Inghetata, in forma pe care o cunoastem astazi, a aparut abia in secul al XVII-lea. Inventator se spune ca ar fi fost Francesco Procopio, si continea smantana, oua si zahar.

6. Producatorii de inghetata au scos pe piata si arome mai neobisnuite, cum ar fi cea de ardei iute, usturoi, bere, avocado, branza cu mucegai sau chiar aroma de bacon. Cea din urma este inventia lui Heston Blumenthal pentru restaurantul sau, The Fat Duck.

7. Stiai ca, ai nevoie sa lingi de 50 de ori o cupa de inghetata pentru a o termina ?

8. Unii cercetatori au demonstrat ca inghetata ne face mai fericiti. Atunci cand savurezi o inghetata, se activeaza o parte din zona frontala a creierului, asociata cu starea de fericire.

9. Neo zeelandezii sunt cei mai mari consumatori de inghetata. Acestia consuma 28,4 litri de inghetata pe cap de locuitor si sunt urmati de americani si australieni. De cealalta parte, cel mai mic consum de inghetata se inregistreaza in Indonezia si in India.

10. In anul 2012, la Gloucester, in Marea Britanie, a fost pregatit cel mai mare cornet de inghetata. Intreaga inghetata a cantarit o tona si avea mai mult de 4 metri in inaltime.

Inghetata este, pe langa un deliciu savurat in timpul verii, o stiinta a gustului copilariei plina de povesti si istorie.

Lasă un răspuns