Industria alimentară are o reală creștere în ultimul timp mai ales din punct de vedere al coloranților alimentari. Acest lucru este valabil pe teritoriul României și mai ales pe teritoriul celorlalte țări din lumea întreagă. Datorită faptului că acești coloranți alimentari contribuie la aspectul alimentelor pe care le consumăm zi de zi, le este acordată o întreagă atenție de către specialiștii care își desfășoară activitatea zilnică profesională în acest domeniu.
Coloranții alimentari naturali sau sintetici, se regăsesc în ultimul timp din ce în ce mai mult în produsele de patiserie – cofetărie, oferindu-le acestora un aspect interesant prin coloristica de care dau dovadă. Cu toate acestea, în general, la produsele de cofetărie – patiserie, sunt folosiți coloranți alimentari naturali dintr-un anumit motiv. Acest motiv ține în general de aspectul pe care îl iau produsele de cofetărie – patiserie în contact cu temperatura ridicată.
Așadar, în contact cu temperatura prea ridicată, aspectul produselor de cofetărie – patiserie se poate schimba în mod negativ. Acesta este și motivul pentru care cofetarii și patiserii din lumea întreagă obișnuiesc să folosească coloranți alimentari naturali pentru a reda aspectul natural al dulciurilor și uneori chiar pentru a le înfrumuseța mai tare, de la caz la caz.
Ce tipuri de coloranți alimentari naturali sau sintetici pot fi utilizați în produsele de cofetărie – patiserie?
În aproape orice produs de cofetărie – patiserie sunt utilizați coloranți alimentari, fie ei naturali sau sintetici, punându-se un accent major pe cei naturali. Din categoria coloranților alimentari naturali, ocupă locul fruntaș beta – carotenul, urmat în deaproape de pigmenții – clorofide, flavonoide și antociani.
Fiecare dintre acești pigmenți alimentari influențează în mod pozitiv sănătatea organismului uman. Astfel, vitamina A asta este redată de beta – caroten, vitaminele din fructele negre sunt redate de antociani etc. De cealaltă parte, stau coloranții alimentari sintetici, care se obțin printr-o sinteză chimică și care nu se găsesc în natură.
Diferențele majore dintre coloranții alimentari și cei sintetici
Diferența majoră dintre coloranții alimentari și cei sintetici poate fi calculată în primul rând din punct de vedere financiar. Cei sintetici sunt mult mai ușor de obținut și în concluzie mult mai rentabili și de altfel, mult mai folosiți de către comercianți. Cei naturali se obțin mai greu însă aceștia nu ne pot afecta sănătatea.
Și coloranții sintetici sunt folosiți la diferite produse alimentare însă după ce sunt făcute anumite teste pe ei, teste care clarifică dacă aceștia afectează sau nu sănătatea. De altfel, coloranții sintetici alimentari dispun de o gamă coloristică mult mai variată spre deosebire de cei naturali, așa că pot fi deosebiți foarte ușor chiar și de către începători.