Despre branza Mascarpone. Curiozitati si retete

Cu origini in Italia, mai exact in regiunea Lombardia, mascarpone este o branza legendara cu radacini in secolul al XVI-lea, celebra pe plan mondial ca fiind produs al bucatariei italiene.

In privinta denumirii, parerile sunt impartite. Conform unor voci, numele ar proveni de la verbul italian „macherare” ( a masca). Potrivit altora, denumirea ar deriva de la termenul lombard „mascherpa” sau „mascarpia”, care inseamna smantana din lapte sau branza obtinuta din zer.

Mascarpone este o branza cu o consistenta foarte cremoasa, de culoarea laptelui, si se obtine din smantana din lapte de vaca, coagulata cu acid citric sau acid tartric. Caracteristica principala a acestui fel de branza este gustul si aspectul. Aceste caracteristici le diferentiaza de celelalte tipuri de branza, plus faptul ca este obtinut din prelucrarea smantanei si nu a laptelui.

Cu o textura catifelata si cu un gust dulce specific, branza mascarpone este un ingredient special folosit des in retetele de prajituri, torturi, dar mai ales in retetele de tiramisu si cheesecake. Chiar daca gustul este unul dulce, mascarpone se mai regaseste si in retetele de risotto, lasagna si cannoli.

Ingredient esential in prepararea prajiturii tiramisu, branza mascarpone poate fi servita alaturi de fructe proaspete, cu prisosinta in compania fructelor de padure si smochine. Vinurile care acompaniaza perfect acest tip de branza sunt cele spumante si fructate. De asemenea, cafeau si lichiorurile sunt o combinatie ideala cu branza mascarpone.

Consumul acestui tip de branza este recomandat sa fie in cantitati limitate deoarece continutul caloric este unul destul de ridicat. Branza mascarpone are un continut de grasimi de 85% . Acest lucru se datoreaza faptului ca este obtinuta din smantana nedegresata din lapte de vaca, usor fermentata si batuta.

Branza mascarpone este utilizata atat in prepararea produselor dulci, cat si in a celor sarate. Branza se poate amesteca cu diverse condimente in obtinerea sosurilor picante sau cu alte tipuri de branza. Poate fi servita impreuna cu legume verzi, paste, biscuiti crocanti sau chiar cu paine prajita.

Tu in ce retete folosesti cel mai des branza mascarpone ? Te asteptam in cofetariile noastre sa degusti cele mai bune prajituri cu branza Mascarpone.

Lasă un răspuns