Deserturi traditionale de Paste in Italia

Pastele se apropie cu pasi repezi si in fiecare tara din lume gospodinele si-au pregatit deja cartea de bucate cu retetele traditionale acestei sarbatori, de la felurile principale de mancare si pana la cele mai gustoase deserturi. Italia este una dintre regiunile lumii unde dulciurile traditionale sau nu, joaca un rol extrem de important pentru bastinasi.

Deserturile traditionale sunt insa cele mai apreciate de catre italieni datorita faptului ca ei sunt mai conservatori din fire si nu prea sunt adeptii inlocuirii deserturilor populare cu traditii de sute de ani pentru un dulce inedit abia inventat. Aceasta tara este cunoscuta in toata lumea pentru deserturile traditionale de Paste facute de catre cofetari si gospodine acasa, atat retete de dulciuri simple cat si complexe, in functie de gusturile si preferintele fiecaruia. Printre cele mai populare si mai delicioase deserturi din Italia traditional pascale, se numara –

Pinza

In regiunea Venetiei, mai exact in orasul Trieste, desertul traditional de Paste poarta denumirea de – pinza. Aceasta delicatesa este de fapt un fel de paine foarte moale si fina, imbibata in suc de lamaie si de portocala, precum si aromata cu coaja acestora. Traditia spune ca pinza sa se consume doar in Vinerea Mare a Pastelui, alaturi de o felie de sunca, cu scopul de a rupe postul.

Pasimata

Regiunea Toscana din Italia este populara in toata lumea datorita unui desert facut de localnici in fiecare an de Paste. Pasimata este un desert care se pregateste aici dar numai de catre batrani datorita faptului ca este un dulce care se prepara greu, cu multa rabdare si tenacitate. Ingredientele din care se face pasimata sunt dintre cele mai simple, respectiv faina, oua, drojdie, zahar si mult unt, se aseamana destul de tare cu cozonacul nostru, diferenta dintre cozonacul nostru si pasimata fiind aroma de anason si de coaja de portocala pe care pasimata o are dar si forma ei care este in general rotunda.

Cassata

Multa lume a auzit de cassata. Acest dulce traditional Pascal este unul dintre cele mai populare din Italia. Cassata este o prajitura care se pregateste numai in timpul acestei sarbatori, un desert spectaculos ca aspect si mai ales ca gust si are in compozitia lui multa branza ricotta de tip crema, fructe confiate si migdale foarte aromate. In functie de fiecare regiune a Italiei in parte, cassata se prepara dupa mai multe retete, in mai multe forme si marimi.

Colomba

In regiunea Lombardiei colomba este cel mai popular desert pregatit de Paste. Acest produs de cofetarie – patiserie mai poarta denumirea popular si de – Porumbelul de Paste si este foarte asemanator pastii pe care o facem noi. In absolut orice cofetarie si patiserie din Italia o sa gasiti sa cumparati de Paste – colomba di Pasqua. De fapt, acest desert poarta denumirea de – porumbel de Paste datorita faptului ca este format exact in forma de porumbel cu scopul de a simboliza pacea adusa de sarbatorile Pascale.

Lasă un răspuns