Fiecare dintre noi incercam sa pregatim de Craciun tot felul de preparate culinare care sa impresioneze invitatii pe care ii avem la masa. Si daca suntem in pana de idei si nu stim ce produse de cofetarie – patiserie sa le mai servim celor invitati la noi in seara de Craciun, putem apela la vechile retete traditionale care isi au originea in diferite tari din lumea intreaga, preparate recunoscute pe plan mondial datorita gusturilor si aspectelor nemaipomenite.
Printre cele mai interesante deserturi si prajituri din colturile lumii ce pot fi pregatite in seara de Craciun, iata lista noastra de propuneri:
1. Prajitura filipinezilor – bibingka
Bibingka este cu adevarat desertul traditional finlandez, un desert care se pregateste mai ales in zilele de sarbatoare din toiul iernii. De altfel, mai trebuie mentionat si faptul ca aceasta prajitura este servita pe masa de Craciun a celor din Filipine chiar ca fel principal. In general, aceasta prajitura filipineza este pregatita la masa de Craciun, insa trebuie sa stiti ca este un desert traditional filipinez cu multa istorie in urma. Cu toate acestea, in preajma sarbatorilor de iarna ea este gasita in aproape orice loc fiind indicat a fi servita cu o cana de ceai cald.
2. Danezii iubesc budinca de orez
In seara de Craciun, danezii obisnuiesc sa pregateasca o budinca de orez cu frisca din abundenta si migdale, cu denumirea de Risalamande. Reteta este traditionala de sute de ani, in trecut nu oricine pregatea acest desert datorita faptului ca ingredientele din ele erau destul de scumpe. Astazi insa majoritatea gospodinelor daneze pregatesc budinca de orez cu frisca si migdale, insiropand toata compozitia cu sirop de cirese sau chiar ornand-o la sfarsit cu cirese.
3. Budinca de prune de Craciun in Anglia
Despre englezi se stie ca sunt foarte conservatori din toate punctele de vedere. Asadar, nici meniul gastronomic nu face o exceptie la ei. Pe langa delicioasele feluri principale pe care le pregatesc gospodinele in seara de Craciun, ca si desert, budinca de prune este cea mai preferata atat de catre copii cat si de catre adulti. Conform si numelui pe care il are aceasta, in compozitia ei sunt multe prune, dar si alte ingrediente moderne, in functie de retetele traditionale sau de cele reinventate.
4. Rulada umpluta cu dulceata de lapte, desertul de Craciunul al spaniolilor
In Spania mancarea este intotdeauna pe primul loc. Astfel, pe langa deliciile culinare de la felul principal, rulada umpluta cu dulceata de lapte ocupa un loc fruntas in fata celorlalte deserturi de pe masa de Craciun.
In concluzie, in fiecare tara din lume exista deserturi traditionale care se pregatesc cu ocazia sarbatorilor de iarna, produse de cofetarie – patiserie ideale a fi pregatite in orice perioada a anului.