Deserturi si prajituri din Budapesta

Cu siguranta ca Budapesta este una dintre cele mai frumoase capitale din lumea intreaga, dar si deserturile si alte preparate culinare ocupa un loc fruntas in fata celorlalte tari.

Pe langa preparatele culinare din felul unu si felul doi extrem de delicioase pe care le fac cei din Budapesta si dulciurile sunt aspectuoase si memorabile din punctul de vedere al gustului. Traditia prajiturilor in Budapesta este cunoscuta in lumea intreaga, principalele deserturi de aici fiind –

1. Strudelul traditional Retes

Nu poti sa vizitezi Ungaria si sa nu degusti acest strudel. Reteta de Retes si-a inceput activitatea la inceputul secolului al 18-lea mai exact in anii 1900, de atunci si pana astazi Budapesta cu toate orasele din jurul capitalei se bucura de popularitate in randul acestui desert. Astfel, in timpul Imperiului Habsburgic a aparut strudelul traditional Retes, un desert care se aseamana in multe privinte strudelului francez, un produs de patiserie gustat si apreciat in zilele noastre in toate colturile lumii.

2. Dobos unguresc

Dobosul unguresc mai poarta denumirea si de – dobos torta, denumire preluata de la forma acestei prajituri in forma de tort in minim cinci straturi. In plus, reteta Dobosului unguresc nu este deloc grea, aceasta constand de fapt in umplerea cu crema a celor cinci straturi, crema facuta dintr-un amestec , untului cu cat mai multa ciocolata iar deasupra straturilor, optional se pot pune cateva feliute subtiri de caramel. Altfel, la alegere, in functie de zona din Ungaria in care gustati acest desert trebuie sa stiti ca el poate fi ornat cu migdale, nuci, alune etc

3. Kürtőskalács, un cozonac delicios

De Kürtőskalács am auzit cu totii. Indiferent oriunde am merge in vacanta, cu siguranta ca o sa gasim una sau mai multe tari care comercializeaza acest desert unguresc. Reteta originala a acestui dulce contine de fapt miere de albine si nuci. Cu timpul, producatorii lui au decis sa mai imbogateasca ingredientele, adaugand nuca de cocos, ciocolata sau caramel. Astfel desertul are sa fie pe gusturile tuturor clientilor. Trebuie mentionat si faptul ca denumirea lui vine de fapt de la – burlan si este cel mai vechi desert unguresc, avand o traditie bogata in spate.

4. Kenyér, o paine dulce interesanta

Kenyér este de fapt o paine dulce, un desert care la noi in Romania nu se produce. In Ungaria se gaseste in absolut orice patiserie, brutarie sau cofetarie. In general, aceasta paine dulce se consuma la micul dejun fiind o paine care se aseamana celei frantuzesti, la fel si aceasta fiind prajita in ou si putin zahar.

Ungurii au multe retete culinare traditionale cu o vechime de ani si ani de zile ,atat ca si feluri principale si mai ales ca deserturi. In cazul in care planificati o vizita in Budapesta sau in oricare alt oras din aceasta tara minunata, cele patru deserturi descrise mai sus sunt doar cateva dintre zecile de dulciuri traditionale ale ungurilor, toate cu un gust minunat si un aspect fantezist.

Lasă un răspuns