Daca obisnuiti sa urmariti la televizor cooking show-urile, daca sunteti cofetar, brutar, patiser sau bucatar ori daca sunteti gurmand din fire si gatiti des, stiti deja ca in bucatarie unele ingrediente se completeaza unele pe altele si se ajuta intre ele pentru un gust delicios si unic. Branza alaturi de dulceata fac parte dintre aceste ingrediente care se completeaza unele pe altele pentru un gust mult mai savuros si un aspect apetisant.
Branza este un ingredient maleabil care amplifica gustul fructelor, al vinului si al felurilor principale de mancare insa mai ales pe cel al deserturilor. In combinatie cu dulceata, cu marmelada sau cu gemurile, dulciurile sunt mult mai delicioase. Sa nu va imaginati ca vorbim despre turnarea la intamplare a gemurilor si a dulcetei peste o bucata de branza si gata, desertul este realizat. Nu, treaba este putin mai complicata, alaturi de aceste doua ingrediente necesitand si adaugarea altora, astfel incat savoarea sa fie una spectaculoasa si desertul unul unic.
Gemurile si dulceturile se aleg in functie de tipul branzei
Nu toate gemurile si dulceturile se potrivesc perfect cu toate tipurile de branza si invers. Fiecare tip de branza este potrivit unui anumit tip de gem sau unui anumit fel de dulceata si tocmai de aceea este bine sa stiti care sunt cele mai bune combinatii inainte de a crea astfel de deserturi. In general, trebuie sa tinem cont de urmatoarele reguli, atunci cand dorim sa creem un desert care include atat branza cat si marmelada, dulceata sau gem –
Marmelada, mai ales cea facuta din portocale sau din alte citrice se asezoneaza perfect alaturi de branza Gouda. Gemul de prune sau magiunul cum ii mai spunem noi se potriveste cel mai bine cu branza de capra, cu cea Gouda dar afumata si mai ales cu branza Mascarpone. Gemul de piersici si cel de caise se combina perfect alaturi de branza de capra, de cea Brie si de permezan datorita faptului ca aceste fructe sunt putin acrisoare.
De asemenea, gemul sau dulceata de pere sunt ideale a fi combinate tot cu branza Brie. Dulceata de afine, cea de mure sau cea facuta din diferite alte fructe de padure merge bine cu branza Feta, cu cea Camembert sau cu branza de capra. Dulceturile foarte dulci facute din pepene, capsuni sau zmeura se asezoneaza cel mai bine cu Mascarpone, cu branza Brie si cu branza de capra. De asemenea si mierea de albine merge foarte bine cu branza, indiferent de ce tip ar fi aceasta insa cel mai bine cu branza Mozzarela.