Cu denumirea de corn in Romania si cu numele de croissant pe teritoriul francez, acest produs de patiserie este absolut senzational din toate punctele de vedere. Fiind servit la micul dejun alaturi de cafea, ceai sau suc fresh din citrice, la pranz in timpul pauzei de masa sau ca desert la cina, croissantul este cu siguranta un produs de patiserie consumat de fiecare dintre noi, indiferent in ce colt al lumii ne-am afla.
Cu gem, cu nuca, cu ciocolata alba sau neagra din belsug, acest corn este perfect a fi consumat alaturi de o bautura fierbinte in zilele racoroase de iarna.
Provenienta croissantului
Majoritatea dintre noi am spune ca acest produs de patiserie a fost inventat pe teritoriul francez datorita denumirii sale. Este adevarat ca Franta este tara care a facut cunoscut preparatul in lumea intreaga si tara care l-a propulsat pe culmile produselor dulci de patiserie insa croissantul are provenienta austrica. Istoria lui spune ca acest preparat a fost inventat de catre austrieci in timpul asediului de la Viena de catre turci.
Forma lui de semiluna ne ajuta sa ne dam seama ca este asemanatoare steagului otoman insa si denumirea lui, care in limba franceza semnifica – semiluna. In secolul al 17 – lea, mai exact in anul 1683, Austria si-a castigat victoria in fata turcilor si ca semn de mandrie obisnuiau sa serveasca la desert acest croissant inventat de catre ei cu scopul de a le arata acestora ca au fost invingatori si mananca cu mandrie acest desert care poarta forma steagului otoman. Putin mai tarziu, croissantul a ajuns si in Franta, tara care l-a apreciat atat de mult incat l-a facut faimos in lumea intreaga.
Croissantul in zilele noastre
Astazi croissantul se gaseste de cumparat peste tot, oriunde in lume ne-am duce. In magazinele locale cu specific alimentar si nu numai, pe internet, in toate cofetarile, patiseriile si brutariile din toate colturile geografice, croissantul este produsul principal. In unele parti ale lumii el este facut in dimensiuni mai mici si in altele mai mari insa forma lui este identica intotdeauna.
In functie de gusturile si preferintele fiecaruia dintre noi, croissantul se gaseste de achizitionat in diferite arome si cu ingrediente diverse precum – croissant cu ciocolata salba sau neagra, cu dulceata sau gem, cu nuca de cocos din belsug si miere de albine, corn umplut cu fructe confiate sau cu caramel etc Acesta este in general consumat alaturi de cafeaua de dimineata, de un pahar de lapte fierbinte seara sau alaturi de o sticla cu suc natural la pranz.