Cum se obtine zaharul vanilat

Zaharul vanilat este ingredientul fara de care prajiturile de cofetarie dar si celelalte produse de patiserie nu ar avea acelasi gust si aroma. Zaharul vanilat, dar si cel vanilinat sunt esenta cremelor de torturi si de prajituri in unele cazuri chiar si de fursecuri. Cremele de ciocolata, de vanilie, de caramel sau umpluturile cu fructe pentru prajituri nu ar avea acelasi gust fara pudrarea lor cu zahar vanilat.

In comert gasim de cumparat acest tip de zahar pentru prajituri sub doua forme, artificiala si una naturala respectiv –  zaharul vanilat la pliculetele si cel vanilinat. In functie de gusturile si preferintele fiecaruia, zaharul vanilat poate fi cumparat sub oricare dintre cele doua forme, cel vanilinat fiind mai ieftin fata de cel vanilat iar cel din urma, natural.

Procedeul de obtinere a zaharului vanilat

Zaharul vanilat se obtine pe cale naturala, mai exact prin extragerea lui din batoanele de vanilie. Metoda de extragere este destul de anevoioasa. Batoanele de vanilie trebuie lasate la soare o perioada de timp dupa care se lasa la uscat o perioada mult mai mare, pana cand aroma de vanilie incepe sa iti intepe usor nasul. La sfarsit se extrage vanilia care prin amestecarea cu o anume cantitate de zahar duce la realizarea zaharului vanilat. Medicii recomanda sa cumparam acest tip de zahar vanilat in detrimentrul celui vanilinat care este artificial si contine mai multe chimicale. In plus, nici diferenta de pret dintre cele doua tipuri nu este mare.

Procedeul de obtinere a zaharului vanilinat

Zaharul vanilinat se obtine prin procedeu chimic din vanilina, fiind un produs total artificial. In fabrica vanilina se amesteca cu alti compusi precum indulcitori de toate tipurile, zahar, amidon de porumb si multe alte ingrediente care duc la realizarea zaharului vanilinat. Acesta se gaseste de achizitionat in comert si sub denumirea de – aroma de vanilie sau vanilina.

Vanilia in starea ei naturala aduce multe beneficii organismului uman, aceasta avand un aport mare de vitamina B si contribuind la producerea endorfinelor. Atat pliculetele de zahar vanilat cat si cele de zahar vanilinat sunt folosite pentru pudrarea prajiturilor si a altor deserturi delicioase.

Lasă un răspuns