Si daca majoritatea dintre noi suntem obisnuiti cu gogosile, dar si cu croissantul servit la micul dejun in fiecare dimineata, ce-ati zice sa incercam si un cronut? Daca termenul nu vi se pare cunoscut, aflati ca acest cronut este un desert ideal pentru micul dejun, pranza sau cina, servita alaturi de o cana de lapte fierbinte, de o ciocolata calda, de un ceai sau servit cu cafea, o combinatie intre o gogoasa si un croissant care si-a castigat pe buna dreptate de-a lungul timpului popularitatea printre degustorii de produse dulci.
In forma rotunda ca si gogoasa dar cu acelasi aluat ca si cel al croissantului, cronut este un delicios produs de patiserie – cofetarie, apreciat atat de catre copii cat si de catre adulti. Am putea spune de fapt despre cronut ca este o mini prajitura apetisanta din toate punctele de vedere, pe placul tuturor, de la cei mici si pana la cei mari.
Cand a fost inventat cronut
Desi pare greu de crezut, cronut nu are multa vechime in materie de produse de cofetarie – patiserie. Aceasta inventie inedita de prajitura a aparut in anul 2013 de catre un cunoscut patiser francez pe numele sau – Dominique Ansel. Acest patiser obisnuia sa reinventeze produsele pe care le realiza pentru unicitate si gandindu-se ca in cartea lui de produse dulci gogosile inca nu isi aveau locul, precum nici croissantele, patiserul a reinventat o reteta care le includea pe amandoua, un produs care a luat imediat numele de – cronut.
Astfel, el a creat o prajitura in straturi perfect asemanatoare aluatului de croissant iar forma produsului a imprumutat-o de la gogoasa. Nici nu a aparut bine pe piata ca desertul a fost rapid apreciat de catre americani, multi dintre patiserii anonimi revendicand aceasta reteta ca fiind inventata chiar de catre ei acasa.
Cum facem acasa prajitura cronut
Trist este faptul ca din vina controverselor aparute asupra acestui desert, patiserul nu a dezvaluit reteta completa de cronut nimanui. Astfel, nimeni nu poate sa o reproduca acasa cu amanuntul. Se poate doar incerca. Tot ce se cunoaste despre cronut este ca aceasta include un aluat de foietaj prajit foarte tare in ulei facut din samburi de struguri. In interiorul prajiturii se pot pune diferite compozitii iar la final cronut poate fi pudrat cu zahar vanilat ori cu zahar pudra sau produsul poate fi glazurat.
Printre cele mai bune arome si creme ce pot umple prajitura cronut, mentionam – aromele si cremele de vanilie, cele de trandafiri sau de fructe de padure, de lamaie sau alte citrice dar si de nuca de cocos, unt de arahide si mult caramel. De asemenea, prajitura cronut poate fi umpluta si cu cognac, whiskey, bourbon sau cu oricare alta bautura alcoolica, numai daca va plac esentele tari.