Portocalele, ingrediente aromate pentru prajituri desavarsite

Portocalele sunt fructele care ne aduc aminte cu drag de perioada frumoasa a copilariei noastre cand asteptam sarbatorile de iarna in miros de brad si de portocala. Aceste citrice sunt de mai multe tipuri, toate fiind utilizate in multe industrii si mai ales in cea gastronomica. Mai mult de 50 % dintre produsele de patiserie – cofetarie au in compozitia lor sau ca ingrediente principale portocala, indiferent daca vorbim despre pulpa, seminte, suc sau coaja. Portocala este un citric extrem de versatil, de la ea utilizandu-se absolut tot.

Un citrice hibrid este portocala dulce, o combinatie dintre fructele – pomelo si mandarine. Chiar daca vorbim despre mandarine, portocale dulci, portocale acre sau clementine, cert este ca toate aceste citrice sunt ingredientele ideale pentru prepararea torturilor, a prajiturilor, a gemurilor, a dulcetii, a fursecurilor, a biscuitilor etc

Cand au aparut pentru prima data portocalele

Din punctul de vedere al originii lor, portocalele au aparut cu foarte mult timp in urma pe teritoriul Chinei. Cu timpul, ele au ajuns populare si pe teritoriul Europei insa mult mai tarziu. Pe langa portocale, in acea perioada se cultivau aproape toate citricele cunoscute astazi insa pe atunci se credea despre ele ca sunt utile strict in scop medicinal. Mult mai tarziu ele au inceput sa fie apreciate si utilizate si in alte domenii.

Negustorii italieni si cei portughezi au facut cunoscute fructele in zona Mediteraneana, acela fiind si momentul in care ele au fost utilizate si in bucatarie. De altfel, trebuie sa stiti ca pe atunci nu oricine si le permitea, doar nobilii cultivandu-le in asa – zisele orangerii.

Cate tipuri de portocale sunt si cum le folosim?

Portocalele comune sunt cele mai cunoscute citrice de pe Pamant insa pe plan mondial exista foarte multe tipuri de portocale. Portocala are o aroma unica si un gust intens si tocmai de aceea ea este preferata mai ales in gastronomie. Tinandu-se cont de faptul ca de la acest citric poti utiliza si pulpa, semintele sau coaja, ce ti-ai putea dori mai mult de la un fruct?

Portocalele pot fi consumate ca atare dar si ca ingrediente principale pentru anumite produse de cofetarie – patiserie precum prajituri, torturi, blaturi de torturi, creme, arome, fursecuri, biscuiti, turta dulce etc de asemenea cu ajutorul portocalelor se pot prepara – inghetata, gemuri, dulceata, sucurile cu alcool sau cele non – alcool, ciocolata etc In functie de tipul portocalelor, gustul lor poate varia de la dulce la foarte dulce, la dulce – acrisor si chiar la amarui. In cofetarie si in patiserie sucul si coaja de portocale sunt utilizate pentru aroma iar citricele se adauga in prajituri atat uscate sau confiate cat si in stare cruda.

Portocalele contin foarte multa Vitamina C si de aceea sunt foarte recomandate de catre medici a fi consumate de catre persoanele cu imunitatea scazuta, de catre cei cu un apetit scazut la mancare, chiar si de catre persoanele care urmeaza anumite cure de slabire.

Lasă un răspuns