Creme naturale pentru torturi si prajituri

Crema de vanilie este cunoscuta de francezi sub numele de ”crème patissière”. Italienii o cunosc sub denumirea de ”crema pasticcera” , iar englezii sub numele de ”pastry cream” .


Aceasta crema este una dintre cele mai simple si mai cunoscute creme de cofetarie.  Ea se regaseste si in celebrele si atat de gustoasele ”choux a la creme”, in eclere, cremsnit, profiterol, tarte si multe altele. Se foloseste si ca baza pentru alte creme de patiserie mai mult sau mai putin cunoscute de noi dupa denumiri, dar totusi folosite des la prajituri.

Crema de vanilie clasica este o crema simpla si usor de pregatit. Crema este pe baza de lapte, oua, zahar si ingrosata cu putina faina sau amidon.
Reteta clasica, mai exact cea din ”Larousse gastronomique” recomanda folosirea a 50 grame de faina alba de grau, 175 grame de zahar, un varf de cutit cu sare, o lingurita de unt, 500 ml lapte dulce, o pastaie de vanilie, 4 oua intregi.
Exista mai multe variante de crema de vanilie. Unele sunt fie cu oua intregi, fie doar cu galbenusuri, fie o combinatie de galbenusuri cu oua intregi. In ce priveste faina sau amidonul, la fel variantele pot fi mai multe, astfel folosindu-se doar faina sau doar amidon. Bineinteles, aesta din urma in cantitate mai mica deoarece este un mai puternic agent de ingrosare, sau uneori chiar combinatii de faina si amidon.

Crema fiarta de ciocolata cu lapte este o versiune cu ciocolata a cunoscutei retete de crema de vanilie. Se face usor si rapid si este foarte gustoasa.

Cu acest tip de crema se pot umple eclere. De asemenea, se poate folosi la un tort sau o prajitura, dar si la alte deserturi simple si gustoase.
Reteta de crema fiarta de ciocolata cu lapte este simpla si rapida. Aveti nevoie de cateva oua, lapte, faina (sau amidon) si, evident, ciocolata sau cacao.

Crema de mascarpone cu ciocolata alba este o crema fina, aerata si datorita faptului ca este alba poate inlocui cu succes frisca intr-o prajitura, in cazul in care nu se doreste ca aceasta sa fie doar cu frisca ca si crema.


Este foarte usor de pregatit si practic nu sunt necesare decat trei ingrediente: mascarpone, ciocolata alba, smantana. Facultativ si o esenta de vanilie sau alta dupa gustul fiecaruia.

 

 

Crema cu mascarpone si ciocolata neagra se foloseste la torturi si/sau prajituri.


O puteti folosi pe orice fel de blat, fie el blat umed, pandispan,cupcakes, blat dacquoise sau doar piscoturi.
Este o crema simplu de facut. Nu trebuie sa va faceti probleme ca se va taia/strica si este foarte gustoasa chiar daca nu este o crema cu unt.
Printre ingrediente se regasesc smantana pentru frisca, mascarpone, ciocolata neagra cu minimum 45% cacao, zaharul si esenta de vanilie.

Crema fiarta de caramel cu lapte nu e nimic altceva decat un altfel de crema de vanilie clasica dar, cu o mica diferenta care schimba total gustul si aspectul.

Se lucreaza la ea dupa reteta de crema de vanilie clasica , doar ca se caramelizeaza inainte jumatate din cantitatea de zahar.
Prepararea ei se face foarte usor. Este o crema care poate fi folosita fie in deserturi la pahar, fie in prajituri sau torturi.

 

 

Crema Chantilly este o frisca din smantana batuta, indulcita si aromatizata cu semintele de la pastai de vanilie.


Pentru a obtine frisca batuta din smantana trebuie tinut cont de cateva lucruri simple si de baza:

1.Atat smantana care urmeaza sa fie folosita ,cat si castronul si telul cu ajutorul caruia se bate trebuie sa aiba o temperatura mai mica de zece grade Celsius. Se scoate smanatana din frigider chiar inainte de a incepe sa se faca frisca. Cu jumatate de ora inainte se pune si castronul si telul tot in frigider sa fie si ele reci. Pentru a scurta timpul de racire se pot pune chiar si in congelator pentru cateva minute. Daca smantana face ace de gheata nu e o problema, ci din contra se va bate mai repede.

2.Pentru a obtine o frisca pufoasa care sa-si dubleze volumul prin aerare se foloseste o smantana cu continut mare de grasime. Recomandam smantana cu minimum 30%. Rezultate bune insa, se pot obtine si cu o smantana de 20%.

3.Frisca se considera bine batuta daca nu cade de pe tel atunci cand se ridica.

4.Dupa ce se bate bine smantana si aceasta si-a dublat volumul se adauga zaharul pudra si se mai bate 1-2 minute. Recomandarile standard ar fi de 100 de grame de zahar pudra pentru un kilogram de frisca .

Frisca batuta se obtine din smantana simpla, nefermentata. Aceasta se bate foarte bine cu ajutorul telului sau mixerului electric si in care am adaugat o cantitate anume de zahar.

Daca in aceasta smantana adaugam de la inceput semintele de la pastai de vanilie in final vom obtine ceea ce unii cofetarii numesc “crema Chantilly“.

Lasă un răspuns