Cozonacul este cel mai delicios desert autentic romanesc. In lumea intreaga cofetari iscusiti au incercat sa reinventeze cozonacul traditional romanesc insa gustul si aspectul nu se aseamana deloc cu desertul nostru preferat in zilele de sarbatoare. Chiar si asa, cozonacul in alta forma este un desert traditional italian cu denumirea de – panettone sau bulgaresc sub denumirea de – kosunak.
Cozonacul traditional romanesc este fara dar si poate un deliciu care nu poate fi comparat cu alte deserturi din alte tari, indiferent de cat de mult s-ar fi chinuit cofetari din lumea intreaga sa il reinventeze. Reteta originala de cozonac este transmisa in functie de fiecare regiune a tarii, din mama in fiica chiar daca la ora actuala in toata Romania se gasesc de cumparat cozonaci cu diferite ingrediente.
Este de apreciat faptul ca reteta originala de cozonac s-a pastrat atatia ani la rand, din generatie in generatie. Rotunzi, drepti, simpli sau impletiti, cozonacii romanesti se gasesc sub diferite forme. Cu mac, cu nuci, cu cacao, cu cafea, cu rahat din abundenta etc si compozitia cozonacului traditional romanesc poate diferi de la caz la caz, de la regiune la regiune.
Cand a aparut cozonacul?
Nu se stie cu exactitate cand a aparut acest desert denumit cozonac insa este de retinut faptul ca acesta se face cu ajutorul drojdiei, de aici tragandu-se si concluzia ca intai a aparut drojdia si apoi cozonacul. Totusi, conform scrierilor istorice se pare ca cozonacul a aparut inca din epoca neolitica. Chiar daca la inceput nu era decat o simpla paine dospita, de atunci si pana astazi cozonacul a fost reinventat in mii si mii de feluri, in zilele noastre existand numeroase retete de cozonac cu diferite forme si umpluturi care de care mai delicioase.
Exista totusi un secret pentru a se realiza acest desert traditional romanesc si anume drojdia de bere. Fara acest ingredient nici nu putem discuta despre aluat dospit. Despre drojdia de bere se stie ca a aparut cu mii si mii de ani in urma, egiptenii folosind-o la dospit aluatul si la fabricarea berii. Tocmai de aceea unii istorici afirma faptul ca aluatul dospit sub forma de cozonac a aparut de fapt pentru prima data in Egiptul Antic. De altfel, mai mult ca sigur ca in trecut acest aluat dospit era indulcit cu miere de albine din abundenta si cu tot felul de seminte. De la egipteni paine dospita a fost preluata si de catre greci, de catre romani insa francezii si englezii au fost cei care au introdus-o ca si desert.
Cateva secrete pentru a reusi sa pregatesti cel mai bun cozonac traditional romanesc
Nu oricine poate face cozonac. La unii poate sa creasca, la altii nu. De asemenea si gustul poate diferi de la caz la caz. Tocmai de aceea, pentru a reusi sa faci cel mai bun cozonac traditional romanesc este bine sa ai in vedere urmatoarele secrete –
– in momentul in care prepari aluatul este bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei
– de asemenea si pregatirea aluatului se face tot la temperatura camerei
– drojdia se pregateste doar in lapte caldut
– aluatul trebuie sa aiba consistenta lobului de ureche si sa nu se lipeasca de maini insa sa nu fie nici prea tare, astfel incat sa se poate modela cat mai bine
– la cuptor nu se umbla in prima jumatate de ora dupa ce cozonacul este pus la copt si cel mai important, aluatul trebuie modelat cat mai mult timp posibil pentru un gust cat mai bun.