Ciocolata belgiana poarta in spate o traditie seculara care a inceput in timpul unor civilizatii stravechi dar care nu si-a pierdut din popularitate nici macar in zilele noastre. Si chiar daca la inceputul aparitie ei ciocolata belgiana era extrem de simpla, astazi aceasta ne imbie cu tot felul de arome care de care mai deosebite, gasindu-se de cumparat in toate magazinele de domeniu din lume in cele mai traznite forme si in cele mai apetisante gusturi.
Ciocolata nu a aparut pentru prima data in Belgia asa cum se crede
Foarte multa lume crede ca ciocolata a fost descoperita pentru data pe teritoriul belgian sau in Franta ori Elvetia. Acest lucru nu este deloc adevarat deoarece boabele de cacao au fost aduse pentru prima data in Europa de catre spanioli. Poporul aztec a fost cel care cu foarte mult timp in urma isi prepara ciocolata calda cu boabele de cacao descoperite de ei, acestia crezand despre ele ca au foarte multe proprietati curative si aveau dreptate.
Totusi, aztecii nu indulceau bautura de cacao, europenii fiind cei care au considerat ca este prea amara pentru gustul lor si s-au hotarat sa o indulceasca cu vanilie, trestie de zahar si scortisoara. Ciocolatierii belgieni au fost cei care s-au decis ca din aceste boabe magice se poate face si un produs solid de cofetarie. Si asa, la inceputul secolului al 19 – lea, mai exact in anul 1828, a aparut si prima tableta de ciocolata belgiana.
Aceasta a fost astfel inventata de catre un cofetar belgian pe numele sau – Meurisse. Si abia in secolul al 20 – lea, mai exact in anul 1912 au fost inventate si primele bomboane de ciocolata in Belgia care au prins rapid popularitate in randul gurmanzilor si care treptat au devenit un simbol belgian de cofetarie, cu numele de – praline belgiene.
Ciocolata belgiana era destul de scumpa in trecut
In momentul aparitiei pentru prima data a ciocolatei belgiene, toate produsele care o contineau erau destul de scumpe. Ciocolata belgiana si pralinele belgiene nu erau accesibile si omului de rand din punct de vedere financiar, ci doar marii nobilimi. Cu timpul insa, mult mai tarziu, un cofetar belgian renumit in aceasta tara cu numele sau de – Leonidas, a decis sa isi deschida cu propriul sau fiu o ceainarie unde pe langa clasicul ceai pe care il serveau, ca desert invitatii erau serviti si cu praline belgiene.
Cu timpul, datorita acestui cofetar, ciocolata belgiana s-a mai ieftinit si astfel a ajuns sa fie accesibila si oamenilor de rand nu numai celor bogati. In plus, acela a fost si momentul in care in Belgia s-a deschis si primul magazin care isi comercializa produsele la fereastra si astfel nu mai erai nevoit sa intri in ceainarie sa consumi obligatoriu si ceai, ci doar sa iti comanzi la fereastra bomboanele de ciocolata belgiene care iti placeau cel mai mult.