Tara noastra a fost dintotdeauna apreciata in toata lumea datorita bucatelor alese pe care le pregatesc gospodinele cu drag pentru familia lor, atat bucate traditionale incluse ca si feluri principale de mancare cat si deserturi.
Prajitura „cilindrul de ciocolata” este o reteta autentic romaneasca cu un gust aparte si o forma interesanta, un deliciu romanesc care se gaseste sub alte denumiri in cofetariile din alte tari si despre care putini stiu ca este un produs de patiserie – cofetarie autentic romanesc.
Istoria prajiturii „cilindrul de ciocolata”
Acest cilindru de ciocolata poarta denumirea la noi de – prajitura maresalului. Istoria spune ca la inceputul secolului 20, mai exact in anul 1920, la putere in Romania erau regele Ferdinand si Regina Maria. Acestia obisnuiau sa aiba zi de zi invitati speciali la curtea regala, unul dintre acestia fiind maresalul de origine franceza cu numele de familie Joffre. Venirea acestuia in Bucuresti a avut un scop precis si anume acela de a-l medalia pe regele Romaniei cu renumita Medalie Militara Franceza.
In acea vreme, cel mai cunoscut cofetar pe teritoriul tarii noastre era Grigore Capsa, el fiind cofetarul Casei Regale al Romaniei. Acesta s-a gandit si s-a tot gandit ce sa prepare pentru venirea lui Papa Joffre, o mancare care sa il reprezinte atat ca si caracter cat si ca persoana sau nationalitate dar cu care sa il si impresioneze pe acesta. Mai intai de toate el si-a amintit faptul ca acest maresal iubea dulciurile insa suferea de diabet si nu prea le consuma. Imediat i-a venit ideea sa onoreze venirea lui cu un desert cu o forma aparte care reprezinta caschetele militarilor francezi.
Insa tinand cont de faptul ca acesta suferea de o boala destul de grava care nu ii permitea sa manance des dulciuri, Capsa s-a gandit mult timp la dimensiunea si cantitatea de zahar pe care o continea acest desert. Asa a iesit prajitura maresalului, cu o forma ciudata de cilindru, nici prea mare nici prea mica, nici prea dulce dar nici sarata. Ca si ingrediente originale ale acestei prajituri, Grigore Capsa a utilizat faina, oua, zahar, cacao, diferite arome, unt si o glazura de ciocolata.
Evolutia prajiturii maresalului in timp
Maresalul Joffre impreuna cu curtea regala au fost foarte impresionati de acest deliciu culinar si au utilizat destul de mult reteta in zilele de duminica la casele princiale ale Casei Regale. Mult mai tarziu prajitura maresalului a devenit un desert consumat si de catre oamenii din popor insa sub o alta forma. Din vina faptului ca aceasta se prezenta intr-o dimensiune destul de mica, marimea ei nu era atat de apreciata de catre gurmanzii din popor.
Grigore Capsa a hotarat ca in acel moment sa ii schimbe forma si aspectul prajiturii maresalului insa sa ii pastreze gustul. Asa aparut tortul Joffre cunoscut astazi de toata lumea, un desert senzational cu acelasi gust ca al prajituri maresalului insa intr-o dimensiune mult mai mare.