Buche de Noel – tort special de Crăciun

Mai ales în apropierea venirii sărbătorilor de iarnă, gospodinele adevărate își caută în caietul de bucate rețeta uneia dintre cele mai bune prăjituri de casă și chiar și de cofetărie, respectiv – Buche de Noel. Cu denumirea și de – tortul buturugă, această delicatesă are origini puternice franțuzești, un desert cu o istorie lungă în spate și cu o semnificație aparte pentru naționaliști.

Tortul buturugă sau cum îi spun francezii – Buche de Noel este un produs de cofetărie absolut delicios care se găsește de cumpărat în orice cofetărie de pe teritoriul Franței, un desert ce poate fi preparat și acasă de către gospodinele care iubesc prepare astfel de produse dulci.

Istoria tortului Buche de Noel

Conform scrierilor istorice din tratatele vechi de produse de cofetărie există mai multe variante care atestă originea acestui desert. Unul dintre aceste legende spune tortul buturugă a apărut pentru prima dată pe la sfârșitul secolului al 19 – lea, mai exact în anul 1870. Este o poveste franțuzească frumoasă care spune în acea perioadă existau cofetari francezi foarte inspirați și pricepuți în meseria pe care o practicau. Căutând inspirație peste tot pe unde mergeau, unul dintre ei era fascinat de lemnele care ardeau atât de frumos în sobă în perioada Ajunului de Crăciun. Astfel, el s-a gândit creeze un desert fabulos ca formă dar și ca gust și așa a apărut pentru prima dată tortul – Buche de Noel sau tortul Buturugă cum i se spune la noi.

O altă legendă privind acest produs de cofetărie spune tortul Buchel de Noel a apărut pentru prima oara ca și desert în timpul în care era la domnie Împăratul Napoleon în Franța. În acea perioadă bolile de toate felurile erau la ordinea zilei și tocmai pentru a preveni răspândirea lor, Napoleon le-a interzis francezilor mai aprindă focul în sobe. Francezii au inventat astfel tortul Buche de Noel pentru a-și aminti cu drag ce timp frumos petreceau ei la gura sobei.

Cum preparăm acasă Buche de Noel?

Ca și ingrediente pentru prepararea blatului tortului Buturugă, avem nevoie de – 6 ouă proaspete de țară, 200 de grame de zahăr alb, 50 de grame de cacao, un vârf de sare și 200 de grame de faină albă. Pentru cremă avem nevoie de – 6 gălbenușuri de ouă, 200 de grame de ciocolată neagră, 300 de grame de unt gras, 30 de ml de cafea concentrată, 100 de ml de apă, un vârf de sare și 200 de grame de zahăr alb iar pentru decor putem opta pentru zahăr pudră și fructe uscate.

Mai întâi facem blatul, amestecând cu mixerul ouăle, făina, zahărul, cacaoa și sarea. Coacem foaia de pandișpan la o temperatură de 180 de grade Celsius timp de un sfert de oră și lăsăm la răcit blatul pentru a-l putea rula ca pentru o ruladă. Cât timp se răcește preparăm crema, întâi amestecăm gălbenușurile, punem la fiert la foc mic într-o oală apa și zahărul.

După ce ajunge la consistența unui sirop, în starea lui fierbinte îl turnăm peste gălbenușuri și amestecam foarte bine, turnăm apoi ciocolata topită și la sfârșit adăugăm untul, cafeaua și sarea, amestecând foarte bine. Se lasă la răcit crema pentru o perioadă de minim 3 ore, se împarte în jumătate, prima jumătate de cremă se pune peste pandișpan, apoi rulăm și cu cealaltă jumătate de cremă acoperim toată rulada. Cu ajutorul unui cuțit facem câteva dungi pe ea și presărăm mult zahăr pudră ne dea astfel impresia acest desert delicios este de fapt un buștean de lemn nins.

Lasă un răspuns