Buche de Noel – tort special de Craciun

Mai ales in apropierea venirii sarbatorilor de iarna, gospodinele adevarate isi cauta in caietul de bucate reteta uneia dintre cele mai bune prajituri de casa si chiar si de cofetarie, respectiv – Buche de Noel. Cu denumirea si de – tortul buturuga, aceasta delicatesa are origini puternice frantuzesti, un desert cu o istorie lunga in spate si cu o semnificatie aparte pentru nationalisti.

Tortul buturuga sau cum ii spun francezii – Buche de Noel este un produs de cofetarie absolut delicios care se gaseste de cumparat in orice cofetarie de pe teritoriul Frantei, un desert ce poate fi preparat si acasa de catre gospodinele care iubesc sa prepare astfel de produse dulci.

Istoria tortului Buche de Noel

Conform scrierilor istorice din tratatele vechi de produse de cofetarie exista mai multe variante care atesta originea acestui desert. Unul dintre aceste legende spune ca tortul buturuga a aparut pentru prima data pe la sfarsitul secolului al 19 – lea, mai exact in anul 1870. Este o poveste frantuzeasca frumoasa care spune ca in acea perioada existau cofetari francezi foarte inspirati si priceputi in meseria pe care o practicau. Cautand inspiratie peste tot pe unde mergeau, unul dintre ei era fascinat de lemnele care ardeau atat de frumos in soba in perioada Ajunului de Craciun. Astfel, el s-a gandit sa creeze un desert fabulos ca forma dar si ca gust si asa a aparut pentru prima data tortul – Buche de Noel sau tortul Buturuga cum i se spune la noi.

O alta legenda privind acest produs de cofetarie spune ca tortul Buchel de Noel a aparut pentru prima oara ca si desert in timpul in care era la domnie Imparatul Napoleon in Franta. In acea perioada bolile de toate felurile erau la ordinea zilei si tocmai pentru a preveni raspandirea lor, Napoleon le-a interzis francezilor sa mai aprinda focul in sobe. Francezii au inventat astfel tortul Buche de Noel pentru a-si aminti cu drag ce timp frumos petreceau ei la gura sobei.

Cum preparam acasa Buche de Noel

Ca si ingrediente pentru prepararea blatului tortului Buturuga, avem nevoie de – 6 oua proaspete de tara, 200 de grame de zahar alb, 50 de grame de cacao, un varf de sare si 200 de grame de faina alba. Pentru crema avem nevoie de – 6 galbenusuri de oua, 200 de grame de ciocolata neagra, 300 de grame de unt gras, 30 de ml de cafea concentrata, 100 de ml de apa, un varf de sare si 200 de grame de zahar alb iar pentru decor putem opta pentru zahar pudra si fructe uscate.

Mai intai facem blatul, amestecand cu mixerul ouale, faina, zaharul, cacaoa si sarea. Coacem foaia de pandispan astfel reiesita la o temperatura de 180 de grade Celsius timp de un sfert de ora si lasam la racit blatul pentru a-l putea rula ca pentru o rulada. Cat timp se raceste preparam crema, intai amestecam galbenusurile, punem la fiert la foc mic intr-o oala apa si zaharul.

Dupa ce reiese compozitia unui sirop, in starea lui fierbinte il turnam peste galbenusuri si amestecam foarte bine, turnam apoi ciocolata topita si la sfarsit adaugam untul, cafeaua si sarea, amestecand foarte bine. Se lasa la racit crema pentru o perioada de minim 3 ore, se imparte in jumatate, prima jumatate de crema se pune peste pandispan, apoi rulam si cu cealalta jumatate de crema acoperim toata rulada. Cu ajutorul unui cutit facem cateva dungi pe ea si presaram mult zahar pudra si astfel sa ne dea impresia ca acest desert delicios este de fapt un bustean de lemn nins.

Author avatar
Cofetaria Palibo

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
Open chat