Boabele de cacao sunt ingrediente fara de care deserturile nu ar putea exista. Rar gasim deserturi care sa nu au in compozitia lor cacao, indiferent de forma sub care se gaseste ea. De altfel, boabele de cacao sunt printre cele mai vechi ingrediente de deserturi. Ele provin din arborele de cacao si se gasesc sub forma unor seminte care dupa ce sunt uscate si macinate in prealabil vor lua forma de pudra, asa cum o gasim noi la supermarketuri. De altfel, daca nu ar exista boabele de cacao nici ciocolata nu ar fi, acestea fiind principalele ingrediente pentru prepararea ciocolatei.
Conform istoriei, denumirea de cacao provine de la azteci, spaniolii fiind cei care au preluat-o. Conform celor care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in alte tari din lumea intreaga si care au studiat istoria arborelui de cacao se spune ca aceasta ar fi fost folosita inca din anul 1100 Inaintea lui Hristos, ea fiind ingredientul principal pentru prepararea unei anumite bauturi alcoolice. Respectiva bautura alcoolica continea pe langa cacao si porumb, apa, piper si vanilie, spunadu-se despre ea ca era o bautura absolut delicioasa. Este foarte interesant de mentionat si faptul ca aztecii foloseau boabele de cacao si ca moneda de schimb.
De altfel, ei considerau arborele de cacao sfant. Conchistadorii spanioli au fost cei care au preluat boabele de cacao de la azteci si le-au adus in tara lor. In acel timp aceste boabe de cacao erau denumite – aur brun. De atunci si pana astazi plantatiile de cacao au crescut considerabil, principalele tari care se ocupa cu cresterea si recoltarea acestora fiind Indonezia, Columbia, Brazilia, Republica Dominicana si Ghana.
Ce contin de fapt babele de cacao
Boabele de cacao au in primul rand in compozitia lor multa cofeina. Pe langa aceasta se adauga si teobromina si salsolinol. Toate aceste componente la un loc fac o reactie chimica in organismul uman si astfel se spune ca atunci cand consumi cacao intri intr-o stare euforica, concentratia sanguina de serotonina crescand. In plus, consumul boabelor de cacao sau a pudrei cu continut de peste 70% de cacao este recomandata chiar de catre medici pentru persoanele care sufera de boli cardiace, pudra de cacao fiind denumita de catre cercetatori – aspirina dulce.
Utilizarea pudrei de cacao in zilele noastre
In zilele noastre pudra de cacao se foloseste mai ales la pregatirea produselor de patiserie – cofetarie. Aceasta este ingredientul principal pentru torturi, prajituri si alte deserturi absolut delicioase. De asemenea, pudra de cacao este folosita si la crearea anumitor cocktail-uri, a ciocolatei calde si a altor bauturi.