In Albania exista numeroase feluri principale de mancare care se prepara in mod traditional dar si foarte multe deserturi cunoscute in lumea intreaga datorita gustului lor delicios si a aspectului lor unic pe plan mondial. In functie de fiecare regiune a Albaniei in parte exista mai multe produse de cofetarie – patiserie traditionale.
De altfel, conform statisticilor din acest domeniu facute de catre specialisti cofetari de peste hotare, mai mult de 30 % din cei mai buni cofetari si patiseri ai lumii sunt de origine albaneza. Asadar, va puteti da seama ca si deserturile traditionale ale lor sunt unice si fabuloase atat ca design cat si ca gust si ingrediente.
Un desert traditional albanez cu gust bun si aspect interesant – ballokume
Una dintre cele mai populare prajituri din Albania este – ballokume. Conform scrierilor istorice din acest domeniu, reteta originala a acestui desert este atat de veche incat se consuma inca din perioada Evului Mediu si nici macar in zilele noastre consumul acestui desert nu a fost dat la o parte din cartile de bucate albaneze la categoria deserturi. De altfel, se spune ca de fapt acest desert este originar din Elbasan, o regiune din Albania.
In cazul in care calatoriti des si aveti ocazia sa ajungeti si in aceasta tara minunata, specialistii din turism va recomanda sa calatoriti aici cu ocazia sarbatorii – Ziua Verii, o sarbatoare care se organizeaza in toate orasele din Albania la data de 14 martie si cand puteti degusta orice delicatesa traditional albaneza.
Cum se prepara ballokume acasa
In cazul in care nu avem timpul necesar la dispozitie pentru a calatori in Albania insa dorim sa degustam aceasta prajitura albaneza, o putem prepara acasa daca facem rost de ingredientele necesare. Astfel, ca si ingrediente pentru a prepara ballokume, avem nevoie de – o jumatate de kilogram de zahar alb tos, un kilogram de malai, jumatate de kilogram de unt cu continut cat mai ridicat de grasime, 50 de grame de faina alba, 350 de ml de lapte proaspat de vaca, 10 albusuri de oua proaspete sau bio.
Intr-un recipient de marime generoasa se amesteca foarte bine untul cu zaharul pana cand reiese o compozitie cat mai omogena. Ar fi bine sa avem la indemana un mixer cu ajutorul caruia sa amestecam foarte bine ingredientele la viteza mare. In timpul amestecarii zaharului cu untul, se amesteca treptat si cate un albus de ou. De asemenea, dupa ce am terminat cele 10 oua, adaugam treptat si laptele dar si faina, amestecand cu mixerul la o viteza mai mica astfel incat sa nu se faca cocoloase.
Lasam aluatul reiesit la frigider pentru o perioada de jumatate de ora, il punem in formele dorite de copt, preincalzim cuptorul la o temperatura de 180 de grade Celsius si lasam compozitia in formele de copt in cuptor aproximativ o jumatate de ora. Este gata de servire doar dupa ce s-a racit complet.