Da, ati citit bine! Aurul este comestibil si constituie un ingredient alimentar pentru deserturi de lux. Vechii greci, aztecii, arabii si chinezii obisnuiau inca din Antichitate sa bea aur lichid ori sa manance fulgi de aur.
Japonezii, de asemenea, puneau aur in sake, in timp ce principii italieni din perioada Renasterii amestecau aurul in risotto.
In zilele noastre, bauturile, prajiturile, torturile, dar si retetele culinare care au ca ingredient aurul alimentar, codificat E175, nu mai reprezinta raritati.
In Dubai, de exemplu, a fost realizata cea mai scumpa prajitura din lume. Acoperita cu o foita de aur de 23 de carate, aceasta prajitura a costat nici mai mult, nici mai putin de 806 euro! Pe langa ingredientul de lux, praful de aur, prajitura a mai avut in compozitie si alte ingrediente alese. Printre acestea: faina bio din Italia, ciocolata de cea mai buna calitate din Belgia, vanilie din Madagascar si capsuni bio inmuiate in aur alimentar.
Opera de arta ii apartine unei femei, pe numele sau Shafeena Yussuf Ali, un renumit cofetar din Golf. Prajitura de lux a fost denumita „Golden Phoenix”si a fost in intregime comestibila.
Directorul general al Tablez Food Company s-a declarat foarte mandru de prajitura de lux.
„I-am vazut si pe altii incercand sa faca cele mai scumpe prajituri din lume, dar care n-au fost comestibile din cauza ca erau incrustate cu diamante si alte elemente” a declarat acesta.
Aurul, dar si argintul alimentar sunt folositi in stare pura. Astfel, acestia nu reprezinta niciun pericol in momentul ingerarii. Din punct de vedere al gustului sunt neutre, iar din punct de vedere chimic sunt inerte.
Utilizarea aurului si a argintului ca si aditivi alimentari a fost aprobata atat de catre Uniunea Europeana cat si de SUA.