In secolul al XVI -lea, zaharul era considerat un bun de lux. Astazi, il gasim oriunde si se consuma in cantitati foarte mari. Americanii consuma, in medie, 22 lingurite de zahar pe zi, o cantitate dubla fata de cea recomandata.
Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite estimeaza ca productia de zahar la nivel mondial este in jur de 165 milioane de tone pe an, in timp ce Banca Mondiala calculeaza valoarea sa la 11,6 miliarde de dolari pe an.
In cafeaua cea de toate diminetile sau in ceaiul preferat, in retetele de torturi, in prajituri, in sucuri, dar si ca ingredient principal in multe produse din comert, zaharul este nelipsit si mult prea consumat in dietele noastre.
Si pentru ca pofta de ceva dulce e o tentatie pentru toti , din cand in cand, o alegere buna sunt inlocuitorii de zahar, aditivi care se folosesc la indulcirea alimentelor, recomandati persoanelor diabetice sau celor ce vor sa adopte diete mai sanatoase.
Mierea este mai dulce decat zaharul si aduce, prin consumul ei, multe beneficii organismului.
Mierea are un continut mai bogat in calorii decat zaharul obisnuit,dar pentru ca este mai dulce, se poate folosi in cantitati mai reduse. Ea contine toate vitaminele care sunt recomandate consumului : cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier,
fosfor, siliciu, consumandu-se atat simpla, dar si in ceaiuri sau lapte.
Siropul de artar poate fi folosit in locul zaharului in cele mai multe prajituri ,dar, pentru ca este lichid, cantitatea celorlalte lichide ar trebui redusa cu aproximativ un sfert. Daca este utilizat in altceva decat gatit, se poate obtinne zahar de artar prin deshidratarea siropului de artar.
Sucul de fructe reprezinta o sursa bogata de zahar natural si arome.Sucurile sunt indicate in prepararea dulceturilor,prajiturilor si fursecurilor.
Melasa este cel mai benefic indulcitor si o sursa buna de calciu si fier. Destul de consistenta si vascoasa melasa este cea mai utilizata in coacere. Se recomanda folosirea unor cantitati reduse , deoarece este mai dulce decat zaharul obisnuit.
Siropul de orez brun, extraz din orez brun fiert, este mai potrivit pentru gatit, adaugat ca si condiment peste clatite sau terciul de ovaz.
Siropul din malt de orz , asemanator cu melasa ca textura, este ideal pentru coacere.Este usor de digerat si are un indice glicemic scazut.Nu este la fel de dulce precum zaharul iar gustul distinctiv,de malt,nu il recomanda pentru ceaiuri sau cafea.
Siropul de porumb este folosit adesea in dulciuri ca inlocuitor al zaharului datorita faptului ca nu se cristalizeaza. Siropul este mai putin dulce decat zaharul si nu adauga o aroma mancarii asa cum se intampla cu mierea.
Siropul de agave este un indulcitor folosit inca de pe vremea aztecilor. Este recomandata folosirea lui cu prudenta pentru ca efectul asupra glicemiei este asemanator cu cel al fructozei. Pe langa indulcirea diverselor produse, siropul de agave e recomandat pentru intarirea sistemului imunitar si pentru tratarea inflamatiilor. Poate fi adaugat in cafea, zahar, cerealele de la micul dejun si chiar la prajituri.
Stevia este o planta originara din America de Sud si este de 300 de ori mai dulce decat zaharul.
Aceasta planta a fost utilizata ca indulcitor secole la rand in America de Sud. In Japonia constituie 41% din piata indulcitorilor. Folosirea acesteia este atat de raspandita ,incat, inainte de reteta Coca-Cola standard , stevia a fost utilizata in Cola Dietetica din Japonia.
Fara calorii si impact glicemic stevia este potrivita persoanelor diabetice.
Xylitolul este un inlocuitor natural al zaharului, el regasindu-se in fibrele multor fructe, legume, ciuperci sau cereale.
Zaharul de cocos este hranitor cu un nivel mic al indicelui glicemic.
Gustul lui este asemanator cu cel al zaharului brun si poate fi folosit in cafea, ceaiuri sau prajituri.
Zaharul se obtine din seva sau nectarul palmierilor si are in continutul sau potasiu,zinc,fier,vitaminele B1,B2,B3 si B6.
Zaharul din curmale este o urmare a procesului de deshidratare a acestora si contine calciu,fier,magneziu,potasiu si cupru , fiind un substitut de succes al zaharului brun.Din pacate, acesta nu se topeste ceea ce il face dificil de dizolvat si nepotrivit pentru utilizarea in bauturi sau in retetele de copt.
Trucuri pentru a folosi mai putin zahar
Proprietatile ingredientelor care inlocuiesc zaharul sunt diferite in ce priveste procesul de gatire.
Inlocuitorii sunt ideali , in special, in retetele in care zaharul este folosit doar pentru indulcire.
Pentru a profita de gustul dulce al ingredientelor cu care se inlocuieste zaharul, ele ar trebui folosite la rece. De exemplu in retetele care nu au nevoie de preparare termica: in salata de fructe, in limonada, sucuri sau ceaiuri cu gheata.
Cand sunt incluse in retetele de prajituri este indicat sa se imparta zaharul si inlocuitorul sau in cantitati egale.
Pentru a regasi un gust bun se pot pune mai multe arome de citrice, vanilie sau dupa preferinta.
De exemplu, se poate adauga un strop de cafea pentru a scoate in evidenta aroma de ciocolata. Pentru a adauga volum se folosesc mai multe albusuri de oua.
Pentru un gust mai dulce se poate miza pe fructe uscate, cum ar fi prunele, stafidele, merele, perele sau caisele, iar pentru imbogatirea texturii si pentru senzatia de blat pufos se pot folosi piureuri din fructe: banane,morcovi , pere, etc.