In Bangladesh si in cateva state de pe teritoriul Indiei, localnicii fac in fiecare saptamana o prajitura traditionala la ei cu denumirea de – Ashke pithe. In aceste state acest desert traditional poarta mai multe denumiri in functie de regiune, asa ca daca urmeaza sa calatoriti in aceasta parte a lumii si doriti sa incercati desertul asta absolut delicios, o sa il gasiti si sub denumirile de – Sora pithe, Dhaka pithe sau Chikui pithe.
Mai ales daca va nimeriti in aceasta parte geografica a lumii in perioada cand se organizeaza Festivalul Paush Sankranti, o sa gasiti de cumparat acest fabulos desert la toate colturile strazii.
Cum arata Asha Pithe si care sunt ingredientele din care este compusa?
Asha Pithe este de fapt o prajitura traditionala cu mult orez. In functie de regiunea unde se prepara, orezul din aceasta prajitura poate fi inlocuit cu linte, mazare, curry de peste sau de carne etc. Totusi, reteta originala de Asha Pithe este cea care contine mult orez si in general se consuma cu melasa. Asha Pithe este una dintre cele mai vechi si mai populare prajituri traditionale din India si din Bangladesh. Astfel, conform scrierilor istorice in acest sens, acest desert se mananca de catre locuitorii zonei inca din perioada Evului Mediu.
Cum preparam acasa Asha Pithe?
Asha Pithe poate fi preparata si acasa daca avem la indemana reteta originala si ingredientele necesare. Astfel, in primul rand pentru a o prepara acasa avem nevoie de pudra de orez condimentata. Aceasta se gaseste de cumparat in magazinele asiatice din marile orase.
Alte ingrediente de care mai avem nevoie pentru a prepara acest desert si acasa sunt – apa, ulei de porumb si sare. Localnicii bengalezi au la indemana un fel de capace de lut pe care le folosesc la prepararea prajiturii Asha Pithe, insa noi putem folosi doua olite simple din lut cu ajutorul carora vom putea acoperi desertul si la fund si la suprafata. De altfel, daca nu avem in casa olite de lut, putem folosi si unele din aluminiu.
Mai intai de toate, pentru a prepara acasa Asha Pithe, vom pune la incalzit intr-un castron mai multa apa si o luam de pe foc doar dupa ce aceasta clocoteste. Urmatoarea etapa este amestecarea pudrei de orez condimentat cu apa fierbinte, adaugandu-se si putina sare. Ungem prima olita de lut cu putin ulei si bagam in ea amestecul de pudra de orez cu apa fierbinte si sare si acoperim totul cu cea de-a doua olita de lut. Bagam olitele la cuptor si le lasam pentru o perioada de 5 minute acolo. Este indicat sa deschidem la jumatatea timpului cuptorul si sa turnam putina apa pe oala de lut ce acopera preparatul. O scoatem, o punem la racit si o consumam cu melasa daca avem prin casa.