Crema ganache, pe langa faptul ca este cel mai simplu de preparat produs de cofetarie este si cea mai delicioasa. Aceasta este utilizata de catre toti cofetarii din lumea intreaga, folosindu-se la mai toate preparatele cu ciocolata. Crema ganache este perfecta pentru ornarea mai multor tipuri de produse de cofetarie, printre ele numarandu-se – bomboane, torturi, prajituri sau tarte.
Istoria cremei ganache
Crema ganache poarta in spate spre deosebire de alte preparate de cofetarie o istorie destul de ciudata datorita faptului ca aceasta a fost de fapt descoperita din greseala. De altfel si originea exacta a cremei ganache este destul de controversata, parerile aparitiei pentru prima data a acesteia fiind destul de impartite. Astfel, unii oameni spun ca acest preparat delicios a aparut pentru prima data in Elevetia in secolul al 19 – lea, mai exact in anul 1850, crema fiind inventata de catre elvetieni ca si umplutura pentru trufe.
De asemenea, alti istorici din domeniu spun ca aceasta crema a fost inventata de fapt pe teritoriul parizian si ca acesta este si motivul pentru care crema are denumire frantuteasca. In Franta, ganache este un termen din dictionar pentru o insulta, respectiv pentru un om stangaci. Se spune ca denumirea acestui produs a venit de la un ucenic al unui cofetar francez care a scapat din greseala intr-o oala plina cu ciocolata topita, un borcan cu smantana.
Cum preparam crema ganache
Crema ganache este foarte simplu de preparat dar in aceiasi masura este foarte fina si rafinata si mai ales delicioasa. Ca si ingrediente, avem nevoie de – 300 de grame de ciocolata cu lapte cu continut cat mai ridicat de cacao si de 300 de grame de frisca de preferabil facuta in casa sau bio.
Ca si mod de preparare a acestui desert, mai intai de toate trebuie maruntita foarte bine ciocolata. Apoi, peste ciocolata tocata perfect se adauga frisca, se amesteca bine si se baga la cuptorul cu microunde pentru o perioada maxima de 30 de secunde. Daca se doreste, in compozitie poate fi adaugata esenta de rom sau de vanilie, important fiind ca amestecarea ingredientelor sa se faca foarte bine.
Un alt aspect foarte important la prepararea cremei ganache este ca mai intai de toate sa se astepte racirea completa a cremei iar dupa ce racirea este completa, crema ganache sa se mai amestece inca o data cu ajutorul unui mixer la viteza cea mai mare. Omogenizarea completa a ei este cel mai important aspect laprepararea acestei creme absolut delicioasa.