Pasca fără aluat | Cofetăria Palibo Iași

Pasca fără aluat – cum se prepară

Pasca este cu adevărat desertul tradițional pe care îl pregătesc toate gospodinele iscusite cu prilejul venirii sărbătorilor Pascale. Cu ciocolată albă sau neagră, cu brânză dulce sau sărată ori cu smântână, pasca este cu adevărat un deliciu culinar degustat de români numai în timpul sărbătorilor de Paște, motiv pentru care aceasta ni se pare foarte delicioasă și abia așteptam să vină Paștele pentru a o consuma.

Pasca se prepară în funcție de gusturile și preferințele fiecăruia dintre noi, atât din punctul de vedere al ingredientelor sale cât și al formei pe care aceasta o prezintă. Pasca tradițională este totuși cea în formă rotundă care ne prezintă o cruce. În zilele noastre majoritatea cofetarilor au reinventat rețeta originală de pască, astfel că în comerț găsim de achiziționat pască cu diferite ingrediente care de care mai gustoase dar și în forme interesante, rămânând la latitudinea fiecăruia dintre noi care pască este cea mai potrivită nevoilor noastre.

De altfel, sunt persoane care au intoleranță la aluaturi iar pentru ei există de cumpărat pască fără aluat însă și aceasta are același gust delicios și este în aceeași formă tradițională.

Pasca fără aluat, un deliciu tradițional pentru creștini în zilele de sărbătoare Pascale

Pasca fără aluat este preferată în general de către persoanele care au intoleranță la tot felul de aluaturi. Asta nu înseamnă că ei nu pot să deguste acest dulce tradițional și tocmai de aceea cofetarii și patiserii cunoscuți pe plan mondial datorită creațiilor lor spectaculoase au reinventat pentru ei pasca care nu are în compoziția ei aluat însă care are același gust delicios și aceeași formă inconfundabilă. Pasca fără aluat este un desert tradițional perfect pentru zilele sărbătorilor Pascale.

Cum preparăm pasca fără aluat

Mai întâi de toate avem nevoie de următoarele ingrediente – 8 ouă proaspete de țară, 400 de grame de zahăr alb tos, de un pachet de margarină, 1 plic de praf de copt, o esență de vanilie, 200 de grame de stafide albe sau brune, 1 kilogram și  jumătate de brânză de vaci cu conținut cât mai mult de grăsime.

Din punctul de vedere al modului de preparare al acestui desert tradițional de Paște, în primul rând trebuie să separăm albușurile de gălbenușuri iar albușurile să le batem foarte bine la mixer într-o treaptă de viteză mare, adăugând treptat și zahărul până când ingredientele se amestecă perfect între ele. Apoi se adaugă gălbenușurile, se topește margarina și se adaugă și ea în compoziție, se pune esența de vanilie, praful de copt, brânza de vaci și stafidele. Este foarte important să amestecăm foarte bine până când reiese o compozitie omogenă.

Se adaugă și puțină făină până când consistența se aseamănă cu cea a unei smântâni. În funcție de tava pe care o avem la dispoziție, așezăm în ea toată compoziția, tava unsă bine în prealabil cu puțin unt și făină presărată în cazul în care nu avem la dispoziție hârtie de copt. Se lasă cuptorul la încins un sfert de oră, se seteaza temperatura la 170 de grade Celsius și se bagă la copt pasca pentru o perioadă de aproximati o oră. Când aceasta este puțin rumenă și se prezintă cu o crustă, se scoate pasca fără aluat din cuptor și se pune la răcit.

Lasă un răspuns