Martipanul, un produs de cofetarie special

Martipanul duce in spate o istorie foarte lunga, de peste 4000 de ani, acesta fiind unul dintre cele mai bune deserturi cunoscute vreodata. Martipanul este un produs de cofetarie cu un gust aparte, inconfundabil, cu ingrediente senzationale si cu aspect apetisant.

Majoritatea iubitorilor de dulciuri claseaza martipanul pe primul loc in topul celor mai bune delicatese dulci insa trebuie sa stiti ca exista si persoane care considera gustul acestuia prea amarui pentru gusturile pe care le au in materie de deserturi.

Istoria lunga a martipanului

Daca este sa vorbim despre istoria martipanului, aceasta surprinde pe toata lumea. Acest lucru se datoreaza faptului ca martipanul chiar in aceasta reteta pe care o cunoastem in zilele noastre, s-a nascut cu aproape 4000 de ani in urma, in Persia. Cofetarii de aici au imprumutat reteta de la egipteni, diferenta fiind ca cei din Egipt obisnuiau sa il prepare in stare lichida, pe cand persii au adoptat reteta de martipan in stare solida. Datorita faptului ca pe atunci zaharul nu se producea de nici un fel, mierea de albine alaturi de pudra de migdale erau combinatia ideala pentru crearea martipanului, egiptenii utilizand acest dulce ca si moneda de schimb.

Nu a trecut multa vreme pana cand si Imperiul Roman a inceput sa realizeze martipan, fiind satuli de singurul dulce care gasea pe atunci, respectiv – miere de albine cu sfecla. Mult mai tarziu, tot cofetarii si patiserii de origine franceza si-au dat seama ca martipanul are capacitatea de a putea fi modelat in diferite figurine si colorat in diferite nuante care de care mai ochioase. Chiar si asa, primul martipan aparut pe piata mondiala care este identic cu martipanul pe care il cunoastem astazi a fost inventat in Spania. Germanii si-au dat imediat seama ce potential are acesta asa ca ei au fost cei care au decis sa il lanseze pe plan mondial si sa castige o avere din asta.

Martipanul in zilele noastre

Astazi, in absolut orice cofetarie si patiserie din lumea intreaga, precum si in magazinele locale cu specific alimentar si pe internet, gasim de achizitionat martipan. Interesante sunt formele, dimensiunile si culorile unice prin intermediul carora fiecare cofetar si patiser in parte incearca sa se remarce in fata celorlalti cu retetele unice de martipan. Totusi, tot nemtii sunt cei care au ramas si in zilele noastre cei mai priceputi maestri in arta crearii martipanului.

Torturile de nunta, prajiturile de cofetarie, dar si dulciurile de sarbatori nu arata atat de bine fara amprenta lasata de martipan. Cel facut in casa este  mult mai gustos si mai natural, mai ales daca ingredientele sale sunt si ele bio. Ingredientele principalele ale acestui dulce senzational sunt – uleiul de migdale, zaharul si ouale cat mai proaspete posibil.

Lasă un răspuns