Cand a aparut primul desert din lume

Dulciurile sunt preferate de catre oricine, indiferent daca vorbim despres sexul frumos sau despre barbati, indiferent de varsta sau de situatia financiara. Totusi, trebuie sa stiti ca acestea nu au fost preferate intotdeauna de catre gurmanzi si nu neaparat cuvantul desert semnifica doar ceva dulce cu un aspect senzational.

Inainte sa apara deserturile, acestea nu erau considerate doar produse dulci si apetisante ci aveau o semnificatie mult mai larga, deserturile insemnand de fapt servirea dupa masa cu diferite fructe, seminte, sucuri sau diferite tipuri de branza. De fapt, de aici vine si denumirea de desert, care tradus literalmente in limba franceza de unde provine, semnifica actiunea de  – a deservi, a servi.

Provenienta primului desert din lume

Este clar ca nu se stie cu exactitate cand a aparut pentru prima data primul desert din lume. Cert este ca a fost cu mii de ani in urma si ca pentru prima oara deserturile au aparut pe teritoriul francez, de unde provine si denumirea lor. Chiar si asa, putem totusi sa spunem cand s-a servit pentru prima data un desert dupa terminarea felurilor principale de mancare. Acest lucru s-a intamplat in Europa, pe la inceputul secolului al 19 – lea, posibilitate data de catre cresterea productiei de zahar alb si brun pe tot mapamondul.

Pana la aceasta perioada, dulciurile erau consumate cu regularitate de catre clasele sociale avute insa oamenii de rand nu aveau acces la ele decat in zilele de sarbatoare cand dulciurile aveau un aspect festiv, de atunci si pana astazi pastrandu-se aceasta traditie si ele ornandu-se in fel si chip pentru a incanta privirile consumatorilor. De altfel, la inceputul aparitiei deserturilor, cu siguranta ca nu existau dulciuri atat de sofisticate cum sunt pregatite in zilele noastre de catre cofetari si patiseri. Mierea de albine si fructele erau singurele ingrediente care intrau in compozitia deserturilor, pana la producerea zaharului.

Deserturile in zilele noastre

Tinand cont de faptul ca producerea zaharului a avut loc mult mai tarziu, ne putem da seama ca deserturile din trecut nu se asemanau cu cele de astazi, cel putin din punct de vedere nutritional. Dulciurile din trecut nu contineau zahar si implicit nu erau atat de bogate in glucoza, ele fiind mult mai naturale si mai sanatoase pentru organismul uman. De altfel erau pline de vitamine datorita faptului ca majoritatea dintre ele aveau in compozitia lor fructe, seminte si miere de albine din belsug.

Acest lucru nu inseamna ca dulciurile din zilele noastre nu sunt sanatoase atat timp cat ele se consuma cu grija, mai ales daca consumatorul sufera de obezitate, de diabet de tipul zaharat sau de orice alta afectiune asemanatoare, inclusiv de catre persoanele care urmeaza un regim de slabire. Din fericire, in zilele noastre exista cofetari si patiseri priceputi care au solutii de deserturi absolut spectaculoase si delicioase si pentru aceasta categorie de oameni care adora deserturile dar care sufera de anumite boli.

Lasă un răspuns