Sufleul – o inventie frantuzeasca, un desert fenomenal

Unul dintre cele mai delicioase si mai usor de facut deserturi este – sufleul. Chiar daca initial denumirea acestuia te duce cu gandul la un produs de cofetarie foarte greu de preparat, aflati ca acesta se pregateste foarte simplu, de catre orice gospodina indiferent de cat de profesionista sau de amatoare este aceasta in domeniul patiseriei si al cofetariei. In plus, desertul sufleu se prepara si din putine ingrediente.

Denumirea acestui desert senzational vine din limba franceza – souffl si semnifica de fapt – lumina unui nor. Aceasta asa zisa lumina vine de la consistenta albusurilor de ou care intra in compozitia acestui preparat de cofetarie. Albusurile de ou sunt foarte bine aerate si tocmai de aici si denumirea de sufleu, adica un nor de aer din albus.

De cand este atestat sufleul ca si desert

Provenienta acestui preparat de cofetarie si nu numai, isi are originile de unde vine si denumirea lui, respectiv de pe teritoriul francez. Un fapt extrem de important insa este ca sufleul nu a fost considerat de prima data desert, acesta fiind de fapt o omleta la inceput. Provenienta sufleului isi are originile prin secolul al 18 – lea, cand Regele Ludovic al 16 – lea si-a dorit sa consume un mic dejun aerat si luminos.

Astfel, la masa de dimineata slujitorii sai i-au pus in fata un mic dejun consistent preparat la cuptor, o omleta speciala cu rosii pasate. Regele a admirat atat de tare omleta datorita faptului ca se topea in gura, incat a hotarat ca aceasta sa fie amestecata si cu ingrediente dulci si sa fie servita ca si desert. Asa a aparut sufleul, un desert care a fost incercat de catre orice om macar o data in viata si care este alegerea ideala pentru bebelusii carora inca nu le-au dat dintisorii.

Sufleul nu se pregateste oricum, ci exista o anumita tactica

Acest desert cu denumirea de sufleu nu este deloc greu de preparat atat timp cat se tine cont de cateva reguli stricte. In special, albusurile de ou sunt cele care necesita o abordare mai speciala, neacceptandu-se greseli in prepararea lor pentru ca sufleul sa iasa la final asa cum trebuie din punctul de vedere al aspectului sau. O a doua regula stricta la prepararea sufleului este temperatura cuptorului. De altfel este indicat ca sufleul sa stea la aerisit in borcane din ceramica sau confectionate din otel inoxidabil. Este indicat ca sufleul sa se serveasca in stare fierbinte datorita faptului ca atunci cand incepe a se raci, acesta isi pierde din volum putin cate putin.

In zilele noastre sufleul nu este servit doar ca desert, ci si ca fel principal de mancare, in functie de regiunea geografica unde activeaza zilnic profesional cofetarii care il pregatesc. Cu toate acestea, indiferent daca ingredientele sale sunt dulci sau sarate, sufleul are la baza spuma de albusuri.

Lasă un răspuns