Iaurtul este alimentul de baza pentru crearea unora dintre cele mai delicioase dulciuri traditionale de pe teritoriul tarii noastre cat si pe teritoriul altor tari din lumea intreaga, dar si pentru alte deserturi absolut delicioase. In zilele noastre, in aproape orice frigider gasim o sticla de iaurt, de sana, de lapte batut sau de kefir. Indiferent de care dintre aceste subtitluri ale iaurturilor discutam, toate sunt la fel de gustoase si cu ajutorul lor putem prepara multe delicatese culinare din categoria dulciurilor.
De altfel, cu ajutorul iaurturilor putem prepara si multe feluri de mancare principale. In plus, iaurtul este foarte sanatos pentru sanatatea organismului uman si pentru functionarea in parametrii normali a organelor noastre. Iaurtul se produce prin fermentarea bacteriana a laptelui. Aceasta fermentare a laptelui ii da iaurtului o aroma si o textura specifica. De obicei, la prepararea iaurturilor se utilizeaza lapte de vaca insa in ultimul timp este din ce in ce mai folosit si laptele de bivol, de oaie, de camila si de capra.
Cand a aparut pentru prima data iaurtul
Povestea acestui preparat delicios incepe chiar din timpuri antice, gasindu-se dovezi care atesta ca iaurtul exista chiar in acel timp, in India combinandu-se iaurt cu miere, o delicatesa in acea perioada. Si in Grecia Antica se manca un fel de iaurt cu denumirea de – Oxygala, un iaurt grecesc care se consuma tot cu miere de albine. Abia la inceputul secolului al 20 – lea, mai exact in anul 1919, Isaac Carasso, un italian, a construit prima fabrica de producere a iaurtului.
Fabrica a primit numele de – Danone, in traducere libera in limba italiana semnificand – Micul Daniel, acesta fiind numele fiului sau. Pe atunci se facea doar iaurt simplu si abia in anul 1933 a aparut si iaurtul cu gem de fructe in Praga.
Utilizarea iaurturilor in zilele noastre si tipurile acestuia
Astazi iaurtul este utilizat de catre cofetari si patiseri pentru crearea unor prajituri si fursecuri cu un gust si un aspect absolut senzational. De asemenea, acesta se consuma si in stare pura dimineata la micul dejun, atat de catre copii cat si de catre adulti si mai ales de catre cei care tin la sanatatea organismului lor, acesta fiind foarte benefic pentru sanatate si recomandat celor care tin regimuri alimentare. In comert gasim de achizitionat iaurt facut din lapte de soia, de orez, din lapte de migdale, de alune sau din nuca de cocos, pe langa iaurtul normal cu care suntem obisnuiti.