Cremsnitul este una dintre cele mai delicioase prajituri. Aceasta este potrivita a fi preparata indiferent de sezon datorita faptului ca nu este nici prea calda, nici prea rece, nici prea dulce, nici prea amara. Este desertul perfect in zilele racoroase de vara dar si in timpul iernii daca este acompaniat de o ceasca de ceai fierbine sau chiar de putin alcool in unele cazuri, pentru un gust aparte.
Cremsnit – Prajitura nobililor
Multi nu stiu insa ca istoria cremsnitului incepe cu foarte mult timp in urma, aceasta prajitura avand si un iz nobil la aparitia ei. Conform Istoriei Universale, in trecut nu oricine avea acces la acest dulce. Atat datorita faptului ca ingredientele cu ajutorul carora se pregatea acest dulce la inceput erau greu de gasit dar si scumpe, cat si din lipsa retetei originale, aceasta fiind regasita doar in meniurile bucatarilor angajati de nobilii din acea perioada.
Legenda spune ca prajitura cremsnit a aparut pentru prima data in Polonia, mai exact in timpul lui Papa Ioan al doilea, cand acesta era doar un adolescent. In timp ce el era la liceu, a participat la un concurs de infulecare cat mai rapida a cat mai multe prajituri de acest fel, in trecut cremsnitul purtand denumirea de – Kremowska. Se spune ca cel ce urma sa devina viitorul Papa nu a reusit sa castige pariul, ceilalti concurenti mancand mult mai multe prajituri cremsnit. Chiar si asa, datorita faptului ca acesta a participat la concurs, cremsnitul si-a castigat popularitatea in lumea intreaga.
Inceputurile prajiturii Cremsnit
Reteta veche de cremsnit nu se deosebeste foarte tare de cea noua din zilele noastre. Prajitura era facuta tot din foi, crema din lapte si la sfarsit era pudrata cu foarte mult zahar vanilat. Singurele diferente care se regasesc intre reteta veche si cea moderna este taierea ei, in trecut aceasta fiind taiata in triunghiuri, dar si faptul ca in timpurile de demult cremsnitul continea si un strop de alcool cu scopul de a-i da o savoare aparte acestui dulce Papal.
Prajitura Cremsnit in jurul lumii
Papa Ioan al doilea era de origine poloneza, iar dulcele sau preferat era cremsnitul. Ca semn de apreciere pentru acesta, nationalistii au hotarat sa ii schimbe numele din Kremowska in – Kremowska Papieska, deseori fiind denumita in unele magazine de patiserie – cofetarie din Polonia si – Wadowickie.
Prajitura cremsnit este de atunci si pana astazi un desert apreciat pe plan mondial, multi bucatari iscusiti incercand sa reinventeze acest dulce insa fara nici un succes. Astfel, in zilele noastre cremsnitul se regaseste in Romania in abolut orice cofetarie sau patiserie dar si in alte tari din lumea intreaga, doar ca se gaseste sub nume diferite. In Anglia cremsnitul poarta denumirea de – Vanilla Slice, in Italia – Mille Foglie etc. Indiferent de numele acestui desert, cert este ca e o prajitura gustoasa si aspectuoasa care o sa se regaseasca multi ani de acum inainte in meniurile cofetariilor de 5 stele.