Cu totii stim ca Turcia este tara aurului, a luxului in general si, mai ales, a deserturilor traditionale de tot felul. Absolut orice fel de mancare, indiferent ca e aperitiv, fel principal sau deserturi traditionale turcesti au atat un aspect fenomenal, cat si un gust fabulos. De asemenea, nici la capitolul bauturi Turcia nu sta deloc rau.
Cu toate acestea, produsele de cofetarie – patiserie intrec orice imaginatie in materie de gust, toate fiind extrem de gustoase, dar si atat de aspectuoase incat iti vine sa le mananci dintr-o inghititura inca de la prima vedere. Printre cele mai populare deserturi traditionale turcesti, merita incercate:
1. Zerde, budinca de orez dulce, desert popular turcesc
Desertul are o traditie veche in spate, tocmai acesta fiind si motivul principal pentru care este servit in general la ocazii speciale sau la anumite sarbatori. Ingredientele pe care desertul zerde le contine sunt apa, orezul, amidonul de porumb, sofranul si curcuma. Ultimele doua condimente sunt adaugate acestei budinci de orez datorita faptului ca redau acestui desert o nuanta galbena. La sfarsit, in functie de gust, budinca poate fi ornata cu absolut orice fruct, turcii preferand sa ii adauge sirop sau apa de trandafiri, de pin sau rodii.
2. Pestil, desertul savurat de catre orice turist care viziteaza Turcia
Absolut orice turist care viziteaza aceasta tara minunata incearca un desert unic in lume si fabulos cu denumirea de – pestil. Pestil isi ia denumirea de la sfoara pe care sunt agatate nucile si diferite fructe uscate. O sfoara impletita care este introdusa de la capat si pana la sfarsit intr-un sirop special, realizat din must de struguri putin acru, dar extrem de dens.
3. Pismaniye, un fel de vata de zahar intr-o alta forma
Pismaniye se aseamana la gust cu vata noastra de zahar, insa la aspect este total diferita. Acest produs de cofetarie – patiserie ne prezinta forme de prajituri, care se pregatesc mult mai complicat decat simpla noastra vata de zahar. Asadar, Pismaniye se realizeaza prin topirea unei anumite cantitati de zahar, congelarea acestuia, urmand ca mai apoi sa se amestece foarte bine cu faina prajita si cu unt. Rezultatul?! Unul fenomenul atat din punctul de vedere al aspectului si mai ales al gustului.
In concluzie, Turcia este tara deserturilor traditionale, vechi de sute de ani. Gospodinele obisnuiesc sa prepare la nunti, botezuri, logodne si la anumite sarbatori importante, deserturi traditionale, retetele reinventate nefiind atat de apreciate de catre ele. Deserturile insirate mai sus sunt doar 2% din multitudinea de produse de cofetarie – patiserie traditionale turcesti care trebuie incercate de catre oricine.