Rodia a fost considerata secole la rand ca fiind un fruct cu puteri legendare. Persii cred ca Eva a muscat, de fapt, dintr-o rodie din Pomul Cunoasterii in Gradina Eden, iar in mormintele egiptenilor, arheologii au descoperit urmele acestui fruct.
Rodia este prezenta in traditia multor popoare si se spune ca ar fi mesagerul vestilor bune. Orasul antic Granada din Spania a fost denumit dupa acest fruct in perioada maura.
In zilele noastre, cultivarea rodiei are origini adanci in Armenia. Aici, rodia este considerata un simbol al tineretii, fecunditatii, al iubirii si al frumusetii.
La nunti, grecii desfac rodii ca simbol al uniunii dintre miri. Chinezii mananca semintele acestui fruct pentru a avea parte de noroc.
In privinta benefiicilor consumului de rodie, cercetatorii au demonstrat ca fructul este bogat in antioxidanti responsabili in scaderea colesterolului rau. In plus, semintele actioneaza ca si o aspirina, minimizand riscul bolilor de inima.
Nutritionistii recomanda consumul de rodii in regimurile de scadere in greutate. De asemenea, rodia ajuta la intarirea imunitatii si imbunatateste circulatia sangelui.
O rodie coapta o recunoastem dupa zgomotul aproape metalic atunci cand este lovita cu degetele. Momentul potrivit pentru a fi culeasa este inainte de a fi coapta foarte tare, altfel semintele pot deveni tari, iar fructul se va desface, fapt ce duce la alterare. Se recomanda sa alegem mereu fructele tari, bine dezvoltate si lucioase, evitand fructul patat, cu imperfectiuni. Rodia se pastreaza cateva zile la temperatura camerei, in locuri intunecate si racoroase, ori la frigider pentru mai multe saptamani.
Pentru a ne bucura de aroma deosebita a rodiei, aceasta se consuma ca atare sau in salate dulci ori sarate, in mancaruri alaturi de pui, vinete, cous-cous, somon,si chiar si in cocktailuri.
In retetele de prajituri rodia este un ingredient foarte apreciat si din ce in ce mai folosit in prepararea si decorarea prajiturilor sau a torturilor.
Rodia se potriveste de minune in reteta de panna cotta, in salatele de fructe, la tartele de ciocolata, pavlova, cu iaurturi sau creme de vanilie, in briose sau cheesecake.
De asemenea, rodia face pereche reusita alaturi de pere, kaki, migdale si fistic.
Boabele de rodie sunt perfecte in decorarea prajiturilor, torturilor si chiar a inghetatei.
Dintre retetele cofetarului Palibo, recomandam cheesecake-ul cu boabe de rodie!