Malaiul si prajitura „Alivanca”

Papusoiul, cucuruzul sau porumbul este o planta din familia Graminee care si-a facut loc in bucataria traditionala romaneasca. Originar din America Centrala, unde aztecii il considerau un obiect de cult cu provenienta solara (culoarea aurie) a fost aflat de europeni, prima data, de marinarii lui Columb care debarcasera in Cuba.

In privinta continutului si valorii nutritive, porumbul este consistent in acizi grasi nesaturati (85-90%) si bogat in vitamine precum, A, B, C si E, dar si in saruri minerale si fibre.

Porumbul este folosit in bucataria traditionala romaneasca prin faina de malai gatita sub forma de mamaliga.
Initial catalogata drept mancarea taranilor, astazi este foarte folosita ca inlocuitor al painii si,dupa spusele unor cercetatori, mamaliga aduce beneficii de necontestat celor care o consuma in obtinerea unei alimentatii echilibrate.
In prezent, mamaliga si alte preparate derivate ale ei se regasesc in meniurile multor restaurante, selecte chiar, apreciate de consumatori.

Iata cateva exemple de retete cu malai pe care le regasesti in restaurante sau pe care le poti incerca in bucataria ta :

Alivanca, reteta traditionala romaneasca

Ingrediente:
2 oua
100 g zahar
400 g iaurt gras
200 g gris
coaja de la o lamâie
200 g malai
200 g faina
1 lingurita bicarbonat nestins
1 praf de sare
smantana
ulei si faina pentru tapetarea tavii

Preparare:
Freci foarte bine ouale cu zaharul, adaugi iaurtul, malaiul, faina, grisul, bicarbonatul nestins, praful de sare si coaja de lamaie. Amesteci bine ingredientele si torni aluatul obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si data cu faina.
Dai tava la cuptor si tii compozitia pana cand incepe sa se rumeneasca. Apoi, o scoti, dai prajitura cu smantana, presari zahar si o mai lasi la cuptor pentru inca 10 minute.

Mamaliga -reteta romaneasca

Ingrediente: 400 g malai,
1/2 lingurita de sare
1 litru si jumatate de apa.

Preparare: Puneti apa cu sarea pe foc intr-un ceaun sau intr-o oala care nu lipeste si, dupa ce da in fiert, presarati malaiul si il lasati pana este absorbit de apa, dupa care amestecati bine cu un facalet, o lingura de lemn sau un tel pana cand se umfla malaiul si se desprinde de pe ceaun.
Rasturnati mamaliga pe un tocator si o luati cu lingura. Mamaliga se serveste in loc de paine cu branza, lapte sau peste.

Polenta – reteta italiana

Ingrediente:
200 g malai
400 ml apa
sare
150 g carnati
100 g cascaval
o lingura de unt
castraveti murati

Preparare: carnatii se rumenesc in putin ulei, intr-o tigaie de teflon. Se face o mamaliga din apa, sare si malai. Cand este aproape gata, se adauga cascavalul taiat cubulete si untul, se amesteca, apoi se adauga carnaciorii. Se pune pe un platou si se serveste cu castraveciori murati.

Mamaliga umpluta

Ingrediente:
500 g malai
1,5 litri lapte
1 ceasca smantana
250 g telemea
250 g cascaval
6 oua
50 g unt

Preparare: Se pune laptele de fiert, se bat ouale, se rade branza, se taie cascavalul patratele. Cand a dat primul clocot, se pune malaiul in lapte si se amesteca pana se face crema (nu trebuie sa fiarba deloc, doar sa-si ia malaiul cat lichid ii trebuie).
Se amesteca bine mamaliga cu ouale si cascavalul, se unge o cratita cu unt si se asaza mamaliga, se netezeste.
Se toarna smantana, se presara branza, se da la cuptor pana se rumeneste.

Lasă un răspuns