Cimbrul

Cimbrul este o planta perena si scunda, cu flori mici albe,roz sau lila. Planta prefera verile lungi,calduroase si secetoase, iar iarna supravietuieste la temperaturi scazute. Frunzele de cimbru au o forma semi-ovala, netede si cu miros specific. Cimbrul isi are origini pe taramuri europene si in trecut se mai numea si lamaita, respectiv lamaioara si era apreciat in bucatariile de pe langa asezamintele monahale.

Grecii antici foloseau cimbrul impreuna cu tamaia,iar romanii il adaugau la branza si alcool ca remediu impotriva melancoliei.
Ambele natii credeau ca cimbrul este o planta ce imprima curaj si energie.

Exista mai multe tipuri de cimbru: cimbrul englezesc, cimbrul – lamaie (cu aroma de lamaie), cel multicolor sau baltat, cel argintiu, cimbrul de vara (care este recunoscut pentru aroma sa foarte intensa) etc.

Cimbrul este folosit ca ingredient in bucatariile macedoneana, libaneza, albaniana, franceza, italiana, spaniola, greaca, araba si din zona Caraibelor. Aceasta planta este utilizata pentru a da savoare carnii, salatelor, supelor, sosurilor, painii, mancarurilor cu carne si legume, deserturilor: jeleuri, prajituri sau inghetate si chiar bauturilor, precum lichiorul Benedictine, dand un gust special carnii de miel, rosiilor si oualelor.

Cum folosesti cimbrul

Cimbrul face parte din buchetul de plante aromatice care formeaza o baza in bucatarie,deseori combinat cu rozmarinul si cu busuiocul.
Cele mai folosite sunt frunzele plantei ,in cantitati mici,tocate,puse in mancare pentru a adauga din aroma sa.
Cimbrul isi elibereaza greu aroma si este indicata folosirea lui inca de la inceputul procesului de gatire.
Adauga cimbrul in otetul din ierburi si poti obtine un plus de aroma si savoare.
Cimbrul se foloseste in prepararea carnatilor, dar si in aromatizarea branzei.
Adauga cimbru peste sosul pe care il torni peste paste, peste fasole,mazare sau pastai.
Se poate folosi si in felurile de mancare cu rosii,ceapa,castraveti,morcovi,vinete,ciuperci,asparagus, broccoli, ardei,cartofi etc.
Cartofii copti, prajiti sau fierti vor capata o aroma delicioasa daca adaugi cimbru atunci cand incepe procesul de coacere sau fierbere.
Cimbrul adaugat in alatul pentru paine sau pentru pizza va face ca acestea sa aiba un gust mai savuros.

Cel mai bun cimbru este, bineinteles, cel proaspat ,insa pentru anumite mancaruri se poate folosi si cel uscat.

Ai grija ca atunci cand cumperi cimbru sa il alegi pe cel cu frunze intregi, de culoare verde-gri.
Daca il cultivi in gradina proprie, cel mai indicat ar fi sa culegi frunzele imediat dupa inflorire.
Pentru a le pastra prospetimea le poti pune intr-o folie de plastic sau intre doua servetele de hartie si depozitate in lada de legume.Daca ai cules ramuri, le poti pune in frigider intr-o sticla cu apa.
La uscat poti pune ramurile ,legate in buchetel,cu capul in jos, intr-o incapere bine aerisita, ferit de caldura si umezeala.

 

Lasă un răspuns