Condimentele exotice ofera un gust bogat,aromat, unic, si de neuitat oricarui fel de mancare. Folosite in toate bucatariile lumii , iata o lista a celor mai apreciate condimente si arome exotice.
Anasonul stelat provine din Sud-Estul Chinei si a fost descoperit de Marco Polo.
El este un ingredient de baza al celebrului amestec chinezesc „cinci condiment”, folosit sub forma de pudra sau intreg, si care ofera mancarurilor un strop de aroma, de picant. Poate fi taiat in bucati sau folosit intreg in timpul prepararii mancarii si se combina foarte bine in preparatele cu peste mediteranean sau topit in tajinele de carne alba. In deserturi, anasonul este perfect perelor coapte in unt, in cuptor.
De aroma deosebita a anasonului te poti bucura si intr-o prajitura usor picanta. Totodata, anasonul intr-o salata de fructe exotice sau chiar si intr-un compot de mere ofera o explozie de gusturi.
Soumak-ul ofera o explozie de senzatii atunci cand gusti din aceasta pudra de un rosu aprins : sarat, acrisor, aromat.
Un condiment perfect pentru mancarea de mazare sau fasole alba. Soumak-ul este un condiment esential pentru ravioli armenesc, „mentte” cu carne, preparat din aluat de casa si asezonat cu un sos de iaurt cu usturoi, dar si indispensabil in salata „fattouche”.
Soumak-ul este nelipsit kebab-ului, frigaruilor si preparatelor din peste. Condimentul este des folosit in Asia mica, Iran si Liban, component principal al amestecului de arome libaneze numit „zahtar”.
Sofranul se poate adauga in preparatele sarate , dar si in cele dulci. Un varf de cutit adaugat in paella, intr-un risotto sau in cuscus va face cu siguranta senzatie.
Pentru un gust surprinzator si original se poate adauga si in salatele de portocale , alaturi de un peste mediteranean.
In combinatie cu anasonul , sofranul face din biscuitii de Savoie un adevarat deliciu.
Originea sofranului vine din Nepal si mai este denumit si Crocus Sativus. Sofranul este cultivat si in zilele noastre in bazinul mediteranean, dar cel mai mare producator ramane Iranul. Sofranul este un condiment foarte vechi, cunoscut inca din antichitate. Denumit si „aurul rosu”, este considerat cel mai scump condiment din lume. Ajunge chiar mai scump decat caviarul sau carnea de vita Kobe si asta datorita dificultatii pe care o ridica recolta acestuia. Sunt necesare 150.000 de flori pentru a obtine 1kg de sofran (se extrage pudra) , iar recoltarea se face manual.
Tonka Boabe au o savoare ce se apropie de cea a migdalelor amarui,dar cu un usor gust vanilat.
In bucataria europeana boabele de Tonka au fost descoperite destul de recent si intra in buna rezonanta cu ciocolata. Boabele de Tonka asezoneaza perfect spumele si cremele de ciocolata. Caracteristica acestui condiment exotic consta in faptul ca ofera durabilitate gustului. Alaturi de o ciocolata belgiana sau elvetiana evidentiaza o nota usor amaruie facand ca desertul sa fie inedit.
Boabele de Tonka pot fi folosite si intr-un piure de cartofi sau intr-o creme brulee pentru a rasfata papilele gustative.
Rozmarinul , rasinos si puternic aromat, este o planta foarte apreciata. Se foloseste mai ales in bucataria mediteraneana in marinade, tocane si carne la tava.
Bucataria moderna a inventat sosul de rozmarin pentru a garnisi pestele oferind un plus de gust si aroma exotica.
Rozmarinul cuprinde o varietate de arome. El este combinat si in mancarurile dulci , mai ales cele cu fructe rosii , dar si in aromatizarea uleiului de masline. In limba latina , rozmarinul inseamna „Trandafirul Mariei”.
Ras el hanout galben
Planta de curcuma este cea care da mancarii ras el hanout culoarea aurie.
Acest amestec, usor dulceag si cu o aroma puternica , este specific Africii de Nord si are in compozitie : coriandru, curcuma,fenicul dulce ,rozmarin si schinduf.
Uneori poate contine urme de fructe uscate , lapte, soia, gluten, telina, sulfite, susan, mustar, si este un ingredient-cheie in prepararea cuscusului.
Ras el hanout rosu
In acest amestec regasim, alaturi de ingredientele din ras el hanout galben, ardeiul rosu care ii confera un strop de iutime,anihilat subtil de chimen.
De asemenea,si acesta este un ingredient esential in prepararea cuscusului.
Nucsoara este un condiment picant , folosita sub forma de pulbere in retete simple, cum ar fi piureul de cartofi si conopida in sos, sau in asezonarea cremelor de legume si in sosuri.
Ghimbirul se regaseste din plin in domeniul culinar. Acesta este un condiment exotic, utilizat atat in retetele de sosuri, supe, feluri principale, deserturi, cat si in cele de bauturi.
In functie de forma si cantitatea in care este utilizat, ghimbirul poate creste iuteala, iar in acelasi timp aroma sa poate scadea sau viceversa.
Ocupand un loc fruntas in topul ingredientelor de baza utilizate in bucatariile thailandezilor, indonezienilor, indienilor, chiar si japonezilor, ghimbirul se regaseste si in bucataria ungureasca traditionala. Aici cunoaste o utilizare frecventa in condimentarea fripturilor, de obicei cele mai grase. De asemenea, ghimbirul proaspat razuit se adauga la prepararea cozonacului.
Poti experimenta vastele arome pe care ghimbirul le ofera diferitelor retete. Incepand cu traditionala turta dulce, berea de ghimbir, pui cu ghimbir la cuptor, placintele cu vita si ghimbir, prajitura cu morcovi si ghimbir sau smoothie din diverse fructe cu ghimbir.
Turmericul sau curcuma face parte din aceeasi familie cu ghimbirul si mai este numit si „sofranul indian” .
Unul dintre cele mai scumpe si pretuite condimente din lume , turmericul are un gust usor astringent, discret piperat si amarui. Aadaugat in momentul prepararii, acesta ofera mancarurilor un gust unic, o combinatie intre portocala si ghimbir.
Turmericul este folosit in retetele de amestec pentru curry, orez ,carnuri, cartofi, linte sau legume.
Cardamomul este inrudit cu ghimbirul si turmericul. Acesta are un gust dulceag si piperat, cu urma de arome de citrice.
In bucataria indiana si orientala se folosesc des varietati de cardamom verde si negru in curry-uri.
In bucataria africana cardamomul negru ofera o aroma „afumata” preparatelor.
In tarile arabe cafeaua se serveste cu aroma de cardamom. In Scandinavia acesta se regaseste in retetele de prajituri si produse de patiserie. Painea cu aroma de cardamom si migdala este o specialitate suedeza apreciata alaturi de o cafea la desert.
Pudra de cardamom sau semintele pisate se pot folosi pentru a da aroma in supe, pateuri, tocanite, piureuri, orezuri, in inghetate, budinci, aluaturi de biscuiti, rulade sau in salate proaspete de fructe.